Srbija i Balkan

Dačić iz Njujorka: Zemlje UN osuđuju ponašanje Aljbina Kurtija

Priština je kriva za izostanak napretka u dijalogu i to svi vide - u Vašingtonu, Briselu, i ovde u Njujorku, kaže Ivica Dačić
Dačić iz Njujorka: Zemlje UN osuđuju ponašanje Aljbina Kurtija© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ DIJANA VUKOMANOVIĆ/ nr

Ponašanje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i njegovo odbijanje da dođe do napretka u dijalogu Beograda i Prištine ne nailazi na podršku, već na značajnu osudu velikog broja zemalja članica Ujedinjenih nacija, izjavio je za "Kosovo onlajn" u Njujorku ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je preneo da je tokom radnog doručka sa ministrima spoljnih poslova sa Zapadnog Balkana, šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon pokrenula pitanje dijaloga i stavova Aljbina Kurtija sa poslednjeg sastanka.

"To ne nailazi na podršku, naprotiv. Na značajnu osudu velikog broja zemalja članica UN nailazi njegovo ponašanje i odbijanje da se dođe do napretka u dijalogu, koji je sa naše strane uslovljen formiranjem Zajednice srpskih opština, što je potpisano još pre deset godina", ističe Dačić, koji je danas već imao nekoliko važnih sastanaka na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine UN.

On dodaje da će na marginama Generalne skupštine UN biti veoma značajnih susreta, pre svega predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali "ostaje da se vidi da li je moguće doći do nekakvog napretka".

"Kosovo ovde ne učestvuje na na zvaničan način, oni su tu kao nečiji gosti, po hodnicima... To je dokaz toga koliko je svima njima i važno da se dijalogom dođe do političkog rešenja. Za sada nema naznaka da su oni promenili svoje političke stavove. Oni su krivi za izostanak napretka u dijalogu i to svi vide - u Vašingtonu, i u Briselu, i ovde u Njujorku", jasan je Dačić.

Šef srpske diplomatije ističe i da će se Srbija u Njujorku truditi da, pre svega sa zemljama koje nisu priznale Kosovo, utvrdi i učvrsti to njihovo stanovište.

"Važno je da tu nema nikakvih promena, a nema ih. Barem za sada nismo čuli da dolazi do nekih poljuljanih stavova tih zemalja, po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova", napominje Dačić.

On dodaje da je boravak u Njujorku, na Generalnoj skupštini UN, što je najvažnija sedmica u radu te organizacije, uvek prilika da delegacija Srbije, koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, razgovara sa brojnim značajnim svetskim liderima o temama bilateralnog, ali i regionalnog karaktera i značaja, kao što je upravo dijalog sa Prištinom.

Niz sastanaka u Njujorku

Dačić je posetu Njujorku započeo sastankom sa šefovima diplomatije sa Zapadnog Balkana, a prisustvovao je i otvaranju Samita o ciljevima održivog razvoja.

Radnom doručku čiji je domaćin bio ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani, pored Dačića prisustvovali su šefovi diplomatija Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Albanije, takozvanog Kosova, Hrvatske i Slovenije.

Dačić je u Njujorku kao član delegacije koju na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ministar spoljnih poslova se već susreo sa ministrima spoljnih poslova Kipra, Nepala, Jermenije, Burkine Faso. Samit su otvorili generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Denis Frensis, uoči otvaranja generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine UN.

Šef srpske diplomatije boraviće ove nedelje u Njujorku, gde će na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine UN učestvovati i istupati na događajima koji će okupiti brojne svetske lidere, sa ciljem predstavljanja stavova Srbije u vezi sa ključnim pitanjima od međunarodnog značaja.

Dačić će učestvovati i na pripremnom ministarskom sastanku za Samit o budućnosti i Samitu o klimatskim ambicijama.

Na marginama generalne debate biće održan niz pratećih događaja i sastanaka regionalnih inicijativa na kojima je takođe predviđeno učešće prvog potpredsednika Vlade Srbije, od kojih su najznačajniji ministarski sastanci Centralno-evropske inicijative i Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Učešće na generalnoj debati i nizu drugih pratećih skupova u UN biće prilika za realizaciju brojnih bilateralnih susreta šefa srpske diplomatije sa visokim zvaničnicima država članica UN, koji će biti iskorišćeni za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa i promociju ključnih spoljnopolitičkih interesa, posebno u kontekstu pitanja KiM.

Planirani su susreti sa zvaničnicima i predstavnicima UN, kao prilika da se još jednom istakne značaj koji Srbija pridaje ovoj najvećoj svetskoj međunarodnoj organizaciji, posebno kada je reč o zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

image