Srbija i Balkan

Advokat uhapšenog Elezovića za RT Balkan: Svaki Srbin optužen na KiM je unapred osuđen

Ilija Elezović je onkološki bolesnik i zbog teškog zdravstvenog stanja u bolnici čeka ishod sednice suda koji će odlučiti o njegovoj sudbini
Advokat uhapšenog Elezovića za RT Balkan: Svaki Srbin optužen na KiM je unapred osuđen© РТ Балкан

U jučerašnjem divljanju takozvane kosovske policije koja je dan završila "ulovom" čak trojice Srba, uhapšen je, pod optužbom za navodne ratne zločine protiv civilnog stanovništva, i onkološki bolesnik Ilija Elezović, koji je prema rečima svedoka praktično otet ispred Tehničke škole u severnoj Mitrovici, gde živi sa porodicom.

Šezdesetosmogodišnjem Elezoviću je pozlilo i zbog lošeg zdravstvenog stanja u bolnici čeka ishod današnje sednice suda na kojoj će se odlučivati o njegovoj sudbini.

"On je bio u jako lošem zdravstvenom stanju i pre hapšenja, jer je ozbiljno bolesan već godinama. Juče je to kulminiralo i pogoršalo se pa je lekar naredio policiji da ga ne smeštaju u pritvor i da moraju da ga smeste u bolničke uslove. Juče je jako loše izgledao, jer osim višegodišnje bolesti, hapšenje je izazvalo veliki stres, pa mu se stanje, koliko sam mogao da vidim, a to je potvrdio i lekar, znatno pogoršalo", kaže za RT Balkan Elezovićev branilac Ljubomir Pantović.

Advokat koji živi u Zvečanu svog klijenta u Prištini od juče nije video, ali će ga, kako kaže, videti danas. U uslovima zadržavanja u policijskom pritvoru koji traje 48 sati Elezović nije mogao da se vidi sa porodicom, ali je Pantović preneo poruke njegovom sinu koji je bio s njim u Prištini.

"Tek treba da dobijem obaveštenje u koliko sati je sednica suda, jer tužilac najverovatnije priprema zahtev za određivanje pritvora, a za to treba vremena. Zahtev ide u sud, pa ga onda sudija razmatra, i tek onda se zakazuje sednica i obaveštavaju branioci", objašnjava Pantović koji dodaje da prvi pritvor traje do 30 dana i može biti ukinut u svakom trenutku, ali i produžen po isteku tog perioda.

Šta će sa Elezovićem biti ako mu sud zaista odredi pritvor ne zna se, jer njegov advokat sumnja da će Ilija imati iole odgovarajuće uslove za lečenje u bilo kom zatvoru na Kosmetu.

Pantović koji je do sad bio branilac u petnaestak slučajeva progona Srba pod optužbama za navodni ratni zločin, kaže da sumnja da je pravda na Kosovu uopšte dostižna.

"U tom pogledu sam veliki pesimista. Kada su u pitanju suđenja za ratne zločine na Kosovu – tu pravde nema, i kao što sam mnogo puta i do sad rekao, svaki Srbin koji je optužen optužnicom za ratne zločine po mom mišljenju je unapred osuđen. To ću da tvrdim dok god  me praksa kosovskih sudova ne demantuje", ukazuje Pantović.

Iživljavanje nad Srbima traje već godinama, jasan je naš sagovornik, iako je, u doba dok su Euleks i UNMIK imali nadležnost nad kosovskim sudovima, situacija bila pravednija.

"Suđenja za ratne zločine na Kosovu počela su već posle rata 1999. godine, u proleće 2000. Tada je bio nadležan UNMIK, a kasnije Euleks. Od 2000. godine, do 2018, kada je okončana misija Euleksa u oblasti pravosuđa, za ratne zločine bilo je osuđeno četvoro Srba. Ali, u poslednjih pet godina imamo već osam pravosnažno osuđenih i još toliko njih koji se procesuiraju. Nema tu oslobađanja, bar za sada", ukazuje naš sagovornik.

Pravosuđe na Kosmetu svelo se na inkviziciju protiv Srba, a pravda se odavno iselila iz prištinskih sudnica.

"Fabrikuju se dokazi, činjenice ne igraju nikakvu ulogu, a svedoci se instuiraju", zaključuje Pantović.

image