Srbija i Balkan

Šef crnogorske policije otkrio ko su kopači tunela: Svi su državljani Srbije, sutra hapšenje

Terzić je rekao da su u pitanju M.M. (53), J.D. (30), M.V, (32) i V.E. (32)
Šef crnogorske policije otkrio ko su kopači tunela: Svi su državljani Srbije, sutra hapšenje© Влада Црне Горе

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić izjavio je da je crnogorska policija identifikovala pet osoba koje su osumnjičene da su kopale tunel od stana do Višeg suda u Podgorici i svi su državljani Srbije.

Terzić je rekao da su u pitanju M.M. (53), J.D. (30), M.V, (32) i V.E. (32).

Kazao je da će prijavom biti obuhvaćena i dva NN lica.

"Od ova dva NN lica, jedno ima lažnu ličnu kartu", rekao je Terzić.

On je rekao da je identifikovana ženska osoba koja je iznajmila stan iz kojeg je kopano, te da su njeni podaci lažni.

"Ali je fotografija identična i jedna je od osoba koja je učestvovala u kriminalnim aktivnostima. Naglasak koje je imala u komunikaciji sa svedokom i ukazivalo je da ovo lice iz Srbije ili Bosne i Hercegovine", rekao je Terzić.

On je kazao i da je otkrivanje osumnjičenih za kopanje tunela do depoa Višeg suda u Podgorici kompleksna operacija i da zahteva kompleksnu istragu.

"Ne može se znati tačan broj osoba koje su učestvovale u kriminalnim aktivnostima. Ubeđen sam i siguran sam da će ovaj broj, od devet, kako istraga bude odmicala, rasti", rekao je Terzić.

Terzić je kazao i da je "investitor" akcije ozbiljna kriminalna grupa iz Crne Gore.

"Neću reći koja je da ne bih ugrozio istragu. Nismo došli do onih koji su platili ne tako malu investiciju. Neću reći ništa što će ugroziti dalji tok istrage. Krivična prijava koja će se podneti sutra je samo prvi korak", rekao je Terzić.

Podsetimo, Terzić je nedavno boravio u Beogradu i sastao se sa vrhom srpske policije.

Iako je u zvaničnom saopštenju navedeno da je u pitanju poseta radi saradnje, crnogorski mediji su preneli da je on u Beograd doneo DNK dokaze o kopačima tunela u Podgorici i da je tražio pomoć srpske policije kako bi oni bili otkriveni.

Službenici Višeg suda u Podgorici otkrili su da je izvršena premetačina u depou u kojem se čuvaju hiljade dokaza iz raznih predmeta koji nisu okončani pravosnažnim presudama. 

Kada su službenici krenuli da vrše popis dokaza, kako bi otkrili šta se dogodilo i šta nedostaje u depou u kojem se čuva zaplenjeno oružje i tone droge, otkriven je tunel na jednom zidu. Navodno, jedna službenica se požalila da duva klima, koja ne postoji u toj prostoriji. Ispostavilo se da promaja duva iz tunela.

Ispostavilo se da je tunel prokopan iz stana u stambenoj zgradi koja se nalazi preko puta suda. Stan je iznajmljen pre dva meseca i veruje se da je tunel kopan mesec i po dana.

Zbog radova koji se izvode na zgradi suda niko nije primetio ništa čudno jer je previše radnika cirkulisalo na tom prostoru, a niko nije posumnjao u to što se čuju vibracije od kopanja.

Kako je rekao ministar policije Filip Adžić, kada su mediji objavili da je otkrivena premetačina u depou, kopači su napustili Crnu Goru. Zbog kopanja tunela za sad niko nije uhapšen.

Terzić je rekao i da bi se obavio detaljan popis u depou Višeg suda u Podgorici da je potrebno dosta vremena.

"Ono što su moji podaci od 13. septembra je da nedostaje 13 pištolja, tri pištolja revolvera i tri puške od čega je iz pravosnažno okončanih predmeta šest pištolja, tri pištolja revolvera i dve puške", naveo je direktor Uprave policije.

Kako kaže, ukoliko je ova aktivnost trebalo da bude usmerena da se iz depoa Višeg suda otuđi kokain definitivno nisu imali nekog ko je iz Višeg suda pomagao ovu kriminalnu aktivnost.

"Promašena je prostorija gde je kokain. Gde je tačno prostorija, gde je tona kokaina ne znam, a i da znam ne bih rekao", naveo je Terzić.

Dodao je i da je "jako teško organizovati ovakvu kriminalnu aktivnost".

"Bila je potrebna ozbiljna podrška, infrastruktura i ozbiljna finansijska sredstva. Ova aktivnost puno lakše se realizovala ako je imala pomagača iz suda. Ako ste imali nekoga iz Višeg suda ko je postavio lokator zaista se kopačima olakšali posao. Hirurški je taj otvor u depou Višeg suda otvoren i nalazi se između dve police i na kraju svi registratori i predmeti su tako vraćeni da kada bi ušli u depo ne postoji teoretska mogućnost da ćete da vidite otvor dok ne uklonite registratore", rekao je on.

Terzić je rekao da je šest osoba podvrgnuto poligrafskom ispitivanju i da je jedna osoba odbila poligrafsko testiranje.

"Lice koje je odbilo poligrafsko testiranje je reklo 'kada svi iz Višeg suda budu išli na poligrafsko testiranje ići ću i ja. Zašto ste baš mene odredili. Nisam kriminalac i neću da idem na poligraf'", ponovio je Terzić ono šta je kazala osoba koja je odbila poligraf.

image