Srbija i Balkan

Kfor: Za hapšenje Srba smo saznali tek dan kasnije

Generalni sekretar NATO-a je rekao da se očekuju blagovremene konsultacije o akcijama KBS ili kosovske policije, podsećaju iz ove misije
Kfor: Za hapšenje Srba smo saznali tek dan kasnije© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KIM/ bg

Kosovska policija je o hapšenju trojice Srba Kfor obavestila tek dan kasnije, tvrde iz ove misije za "Kosovo onlajn".

Oni podsećaju na izjavu generalnog sekretara NATO-a Jansa Stoltenberga tokom pres konferencije sa predsednicom takozvanog Kosova Vjosom Osmani, kada je naveo da "postoji potreba za koordinacijom i bliskim konsultacijama između vlasti u Prištini i Kfora za bilo kakvo raspoređivanje koje može uticati na naše držanje i bezbednost na Kosovu".

"Stoltenberg je takođe jasno rekao da očekujemo blagovremene i smislene konsultacije o bilo kojoj akciji Kosovskih bezbednosnih snaga ili kosovske policije koja bi mogla da utiče na bezbednosno okruženje", piše u odgovoru Kfora.

Iz misije navode da komandant Kfora, general-major Angelo Ristuća, ostaje u redovnom kontaktu sa kosovskom policijom i Misijom vladavine prava koju predvodi EU, u skladu sa procedurom za prethodnu koordinaciju koja je već dogovorena između ovih subjekata.

Podsećamo, na Kosovu i Metohiji su pre dva dana specijalci premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija uhapsili trojicu Srba, a juče im je određen pritvor u trajanju od 30 dana, prema odluci Osnovniog suda u Prištini. 

image