Srbija i Balkan

Nemiri na KiM: Ubijena tri Srbina, stradao jedan policajac iz Prištine, specijalci ostali na severu

Prema navodima Prištine, u noći između subote i nedelje se odigrala filmska akcija na severu Kosova i Metohije, jedan policajac je stradao, a kasnije je troje Srba ubijeno. Prištinska policija je upala i u manastir Banjska
Nemiri na KiM: Ubijena tri Srbina, stradao jedan policajac iz Prištine, specijalci ostali na severu© TANJUG/AP Photo/Bojan Slavkovic

Na severu Kosova i Metohije, u selu Banjska, danas su stradala trojica Srba sa KiM, a dve osobe su teško ranjene. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da "postoji bojazan da je stradalo i četvrto lice".

Srbi su prethodne noći, kako je rekao predsednik, u znak protesta protiv terora Aljbina Kurtija, blokirali most sa dva teretna vozila nakon čega je došlo do sukoba sa pripadnicima Kosovske policije tokom kojeg je stradao jedan od pripadnika prištinskih snaga. 

Tim povodom visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj razgovarao je danas sa predsednikom Aleksandrom Vučićem kao i sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem i pozvao "na uspostavljanje mira i stabilnosti".

Eparhija raško-prizrenska je saopštila da je grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala je blindiranim vozilom u manastir Banjska, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju. 

Oni su najoštrije osudili otvoreno nasilje koje se primenjuje u verskom objektu Srpske pravoslavne crkve, pozivajući sve strane da što pre prekinu sukob, zaključuje se u saopštenju.

Kosovska policija je večeras potvrdila da su, pod rukovodstvom tužioca Specijalnog tužilaštva privremenih prištinskih institucija, u koordinaciji sa Euleksom i Kforom, ušli je u prateće objekte manastira Banjska, radi obavljanja službenih dužnosti.

Mirno, ali napeto

U Banjskoj, u Leposaviću, Severnoj Mitrovici i Zvečanu večeras je mirno, ali napeto.

Kako javlja reporter "Kosova onlajn", duž magistralnog puta Kosovska Mitrovica - Raška na nekim mestima ka pojedinim selima, od Banjske do Leposavića, mogu se videti stacionirani policijski džipovi u mraku, ali se gotovio nijedan policijski auto ne može videti od Leposavića do Jarinja, osim specijalne policije u obližnjoj bazi.

U Severnoj Mitrovici i Zvečanu, može se videti tek po koji prolaznik koji je izašao do obližnje apoteke ili po neku namirnicu.

Specijalci stoje nekim raskrsnicama, a svi su naoružani dugim cevima.

Situacija na prelazu Jarinje je nepromenjena, pa se još uvek, kao i celog dana, može izaći sa Kosova, ali putnički automobili, pa čak ni pešaci, ne mogu da uđu na Kosovo.

Bivši specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel naveo je večeras da je svet osudio Aljbina Kurtija zbog jednostranih akcija koje su imale za cilj podsticanje nasilja.

Sve zapadne ambasade su osudile "napad na Kosovsku policiju", a u toku dana, kako su izvestili albanski mediji, Kurti se sastao sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom, kao i sa ambasadorima zemalja Kvinte.

Misija Kfor saopštila je da nastavlja da pomno prati situaciju u Banjskoj, kao i da su njene trupe prisutne u tom području i spremne da odgovore ako bude potrebno.

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Tanjugu, Kosovska policija ima primarnu odgovornost za upravljanje incidentom na terenu.

U toku dana, u selu Banjska, mogla se čuti rafalna paljba.

  • 24. sep 2023 • 21:42

    21:42

    Kosovska policija: Uhapšen i drugi napadač na policiju, situacija i dalje napeta

    Kosovska policija saopštila je večeras da su nadležne policijske jedinice uhapsile i drugog "napadača", koji je takođe bio u vojnoj uniformi i naoružan puškama i municijom.

    "Do sada su, prema informacijama sa terena, ubijena tri napadača, uhapšena su dva napadača i četvorica osumnjičenih koji su zatečeni u nedozvoljenom posedu radio komunikacija, a za koje se sumnja da su povezani sa terorističkom grupom", navodi se u saopštenju na Fejsbuk stranici Kosovske policije.

    Dodaje se da je u kasnim satima intenzitet napada na policijske službenike smanjen, ali da je bezbednosna situacija i dalje napeta.

    Tokom kontrole na pojedinim lokacijama, stambenim zgradama i vozilima koje je, kako navodi Kosovska policija, "teroristička grupa koristila za blokadu puteva, uključujući i vozila koja su se nalazila oko manastira u Banjskoj", pronađeni su puni arsenala oružja.

    Prema prvim informacijama, reč je o stotinama komada naoružanja različitih tipova i kalibara, uniformi i logističke opreme, uključujući i vojno naoružanje teškog kalibra poput granata, topova, mitraljeza, kalašnjikova itd.

    Kosovska policija pod rukovodstvom tužioca Specijalnog tužilaštva privremenih prištinskih institucija, u koordinaciji sa Euleksom i Kforom, ušla je u prateće objekte manastira Banjska, radi obavljanja službenih dužnosti, ističe se u saopštenju.

  • 21:24

    Grenel: Svet je osudio Aljbina Kurija

    Bivši specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel osudio je nasilje na severu Kosova i Metohije i istakao da odvorni moraju biti procesuirani.

    Grenel je na društvenoj mreži Iks naveo da je svet osudio Aljbina Kurtija zbog jednostranih akcija koje su imale za cilj podsticanje nasilja.

    "Svet je osudio Aljbina Kurija zbog njegovih jednostranih akcija u podsticanju nasilja i donošenju jednostranih odluka. Njegov neuspeh da pokrene izbore, stvori srpske opštine i povuče specijalne snage policije nije izgovor za nasilje. Osuđujemo svako nasilje. To nikada nije prihvatljivo, a odgovorni moraju biti potpuno procesuirani", poručio je Grenel.

  • 20:35

    Turska osudila napad na policajce iz Prištine

    Ministarstvo spoljnih poslova Turske osudilo je "napad koji se jutros dogodio u selu Banjska u opštini Zvečan, tokom kojeg je ubijen kosovski policajac".

    "Povređenima želimo brz oporavak. Naša ambasada u Prištini takođe je izdala saopštenje u kojem osuđuje napad. Imperativ je za sve strane da deluju umereno i izbegavaju nasilje kako bi se smanjile tenzije u regionu i sprečila eskalacija", istakao je portparol Ministarstva Tanžu Bilgić, prenosi "Kosovo onlajn".

    Dodaju da je dijalog jedini način da se osigura trajni mir i stabilnost.

    "Nastavićemo da podržavamo proces dijaloga", poručili su iz Ministarstva spoljnih poslova Turske.

  • 20:26

    Predsednik Albanije: Međunarodna zajednica da kazni odgovorne za ubistvo prištinskog policajca

    Predsednik Albanije Bajram Begaj oglasio se, kako navode albanski mediji, povodom "ubistva policajca na severu Kosova" ocenivši da je to narušavanje reda i bezbednosti Kosova i dodao da bi trebalo da reaguje međunarodna zajednica.

    Begaj je pozvao međunarodnu zajednicu da odlučnije reaguje, kako je rekao da se kazne "naručioci i izvršioci ovog izuzetno ozbiljnog dela koje utiče na stabilnost Kosova i mir u regionu Zapadnog Balkana".

    "Najoštrije osuđujem napad na Kosovsku policiju, gde je jedan policajac ubijen, a dvojica su povređena. Ovo organizovano kriminalno delo predstavlja ozbiljno kršenje poretka i bezbednosti Kosova", rekao je Begaj i dodao da je Albanija uvek uz "Kosovo".

  • 20:18

    Vučić: Srbi su se pobunili protiv Kurtijevog terora

    Predsednik Srbije potvrdio da je da je noćas oko 2.46 časa grupa Srba postavila je dva kamiona kao barikade u Banjskoj, na severu KiM nakon čega je došlo do obračuna sa pripadnicima Kosovske policije a tom prilikom stradao je jedan prištinski policajac. Četiri srpske opštine su, nakon toga, proglašene za četiri zone antiterorističke operacije.

    Nakon toga dolazi do napada pripadnika Kosovske policije, a predsednik je potvrdio da su tom prilikom stradala trojica Srba sa KiM stradali, dvojica sasvim izvesno od snajperske vatre, sa velike udaljenosti, dok su dve osobe teško ranjene. Postoji bojazan da je stradalo i četvrto lice.

  • 20:14

    Zavetnici, Dveri i Pokret za odbranu KiM: Vojska Srbije da se vrati na KiM

    Srpska stranka Zavetnici, Srpski pokret Dveri i Pokret za odbranu Kosova i Metohije izrazili su ozbiljnu zabrinutost za bezbednost Srba nakon najnovije eskalacije nasilja na severu Kosova i Metohije.

    Oni zahtevaju od državnih vlasti da iznova zatraže povratak pripadnika srpskih vojnih i bezbednosnih snaga na KiM, što omogućava Rezolucija 1244 SB UN.

    Ponovili su i zahtev za hitnom, vanrednom sednicom skupštinskog odbora za KiM i posebnom sednicom Narodne skupštine na temu bezbednosne situacije na KiM.

  • 19:33

    Svečlja: Ubijena tri napadača, uhapšeno šest osoba

    U akciji u Banjskom ubijena su trojica napadača, dok je šest osoba uhapšeno – dvojica napadača i četvorica koja su pružala podršku putem radio veze, izjavio je ministar unutrašnjih poslova takozvanog Kosova Dželjalj Svečlja.

    On se novinarima obratio sa severa KiM, uz napomenu da se akcija traganja za napadačima nastavlja.

    On tvrdi da postoje informacije da je reč o "terorističkoj grupi" i da je policija otkrila veliku količinu naoružanja.

    "Pripreme su bile za masovni napad na Kosovsku policiju i kosovske institucije. Cela teritorija zemlje je stavljena pod kontrolu", kaže Svečlja.

  • 19:31

    U selu Banjska trenutno je mirno, već nekoliko sati ne čuje se pucnjava iz pravca manastira, ali je prilaz ka selu i dalje blokiran.

    Pre nekoliko minuta jedna kolona u kojoj je bilo desetak oklopnih vozila i džipova Kosovske policije prošla je iz pravca sela ka Severnoj Mitrovici i dalje ka Prištini.

  • 19:28

    Borelj razgovarao sa Vučićem i Kurtijem

    Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem.

    "Nakon današnjeg užasnog i kukavičkog terorističkog napada na službenike Kosovske policije, Borelj je razgovarao sa premijerom Kurtijem. On je najoštrije osudio današnju agresiju", navodi se u saopštenju EU.

    Visoki predstavnik Borelj izrazio je saučešće porodici, kolegama i najbližima policajca koji je izgubio život na dužnosti, a povređenim policajcima poželeo brz oporavak.

    Visoki predstavnik je pozvao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

    "Borelj je ponovio svoj poziv napadačima da se odmah predaju i puste hodočasnike iz manastira Banjska, da bezbedno odu", dodaje se u saopštenju.

    Pozvao je na ponovno uspostavljanje mira i stabilnosti.

    Dodaje se da Euleks, kao drugi bezbednosni odgovorni, prati situaciju na terenu i spreman je da podrži kosovske institucije u očuvanju stabilnosti i bezbednosti svih zajednica, u skladu sa svojim mandatom i u bliskoj saradnji sa Kforom.

    U saopštenju se ukazuje da je specijalni predstavnik EU za Kosovo na terenu u bliskom kontaktu sa vlastima.

  • 19:06

    Direktorka Opšte bolnice u Mitrovici Ljuljeta Žubi saopštila je da je povređeno lice srpske nacionalnosti poslato na dalje lečenje u Univerzitetski klinički centar u Prištini.

    Povređeni pripadnik policije takozvanog Kosova je na pregledu i van životne opasnosti, kaže Žubi.

image