Srbija i Balkan

Brnabić: Međunarodna zajednica da se dozove pameti, Kurti odgovoran za smrt kosovskog policajca

Ogroman deo odgovornosti je i na međunarodnoj zajednici, poručila je premijerka Srbije
Brnabić: Međunarodna zajednica da se dozove pameti, Kurti odgovoran za smrt kosovskog policajca© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

"Krv tog albanskog policajca je na rukama Aljbina Kurtija. Da nije bilo njegove politike takve kakva je ni taj čovek ne bi bio mrtav. Oni nisu imali šta da traže tamo. Da je bilo međunarodne politike u skladu sa poveljom 1244 UN taj čovek takođe ne bi bio mrtav, kao ni ovi ostali", izjavila je večeras za TV Pink premijerka Ana Brnabić komentarušići nemire na severu KiM, ubistvo policajca i troje Srba.

Dodala je da prištinske snage nisu trebale da sklanjaju sa severa bilo šta, pa je najveći deo odgovornosti na Kurtiju, a ogroman deo je i na međunarodnoj zajednici.

"Mislim da je u tome pričao i rođak ubijenog policajca. I Albancima tamo je sasvim jasno da ni Albanski životi Kurtiju ne znače ništa. To su za njega sve pioni. Pa povučete ovamo potez, iscenirate sukob, onda zajedno sa Međunarodnom zajednicom date sami sebi "kart blanš" da pobijete što više Srba na KiM i dalje idete u etničko čišćenje", rekla je premijerka.

Premijerka je istakla  da je beskrajno zabrinuta zbog svega što se dešava na KiM

"Da se niko ne naljuti, žao mi je i Albanaca. Kurtiju ničiji život ništa ne znači. Baš sam zabrinuta. Mislim da se ne piše dobro ako se međunarodna zajednica ne dozove pameti. Svako normalan će večeras otići da spava tužan i zabrinut. Postoji samo jedna osoba koja je danas srećna a to je Kurti. On je presrećan", navela je premijerka.

Kada je poginuo albanski policajac Kurti je, kako kaže Brnabić, bio presrećan jer je to ono što je on želeo i eto nekako je došlo do toga.

"Beskrajno verujem u mudrost predsednika Vučića i da ćemo naći pravi način da odgovorimo na ovo. Moramo naći način da sačuvamo mir, i naš narod na KiM. Ako ovo od danas ne govori dovoljno strancima i Albancima koliko je opasan Kurti onda smo u velikom problemu", istakla je Brnabić.

image