Srbija i Balkan

Dan posle pucnjave: Objavljena imena ubijenih Srba; Bar dvojica ubijena pošto su se predala

Četvorica ubijenih i šestorica privedenih Srba terete se za "teška dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova"
Dan posle pucnjave: Objavljena imena ubijenih Srba; Bar dvojica ubijena pošto su se predala© Фото Танјуг/AP Photo/Visar Kryeziu

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je privedeno šest osoba koja su učestvovala u napadu na Kosovsku policiju u Banjskoj.

Oni se terete za "teška dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova", prenosi "Reporteri".

Na teret im se stavlja i "napad na ustavni poredak Kosova", "pripremanje terorističkih akata ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova" i "neovlašćeno posedovanje oružja".

Odlukom tužioca Specijalnog tužilaštva, pritvorenima je određeno zadržavanje do 48 sati.

Tužilaštvo dodaje da su akciji kosovske policije zaplenjena vozila puna značajnih količina oružja raznih vrsta.

Direktorka bolnice u Južnoj Mitrovici izjavila je da jedan ranjeni napadač na Kosovsku policiju, nakon ukazane lekarske pomoći, prebačen u Univerzitetsko-kliničko centar u Prištini.

Ona je za "Kljan Kosova" objasnila da povređeni Srbin ima prostrelne rane i prelom.

"Došao je ovde sa stabilnim parametrima, odvezen je u Prištinu u takvom stanju i tamo očekujemo da mu ništa neće ugroziti život. Imamo svoje timove, ali imamo i pojačanje iz Univerzitetskog kliničkog centra Kosova. Osoba je imala prostrelne rane, ulazne i izlazne, kao i prelom", rekla je ona.

Na severu Kosova i Metohije, u selu Banjska, stradala su trojica Srba sa KiM, a dve osobe su teško ranjene. 

Srbi su u noći između subote i nedelje, kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u znak protesta protiv terora Aljbina Kurtija, blokirali most sa dva teretna vozila nakon čega je došlo do sukoba sa pripadnicima Kosovske policije tokom kojeg je stradao jedan od pripadnika prištinskih snaga. 

  • 25. sep 2023 • 22:18

    22:18

    Kurti: Počinioci delovali uz podršku države, Srbija da snosi odgovornost

    Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti podelio je na društvenoj mreži Iks slike oružja navodno zaplenjenog u jučerašnjem incidentu na severu KiM, uz ocenu da su počinioci "delovali uz podršku države".

    "Ovo vojno oružje i oprema - koje je zaplenila Antiteroristička jedinica Kosovske policije nakon jučerašnjeg napada - ne ostavljaju mesta sumnji: počinioci nisu delovali sami, već uz podršku države. Srbija mora da snosi punu odgovornost za sponzorisanje terorističkog nasilja na teritoriji 'Kosova'", poručio je Kurti. 

  • 22:15

    Brnabić: Zbog Kurtijeve politike smo bili svedoci užasnog krvoprolića na KiM

    Za nama su dva užasno teška dana. Zahvaljujući politici Aljbina Kurtija, svi smo bili svedoci užasnog krvoprolića na Kosovu i Metohiji, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

    "Ja sam upravo završila sastanak sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, na kojem smo razgovarali o merama koje treba da preduzmemo i šta dodatno možemo da uradimo za naš narod, pre svega na Kosovu i Metohiji", dodala je.

  • 21:55

    Dve osobe uhapšene u hotelu u Banjskoj, pronađeno oružje

    Kosovska policija uhapsila je večeras dve osobe u hotelu u selu Banjska u kojem je ujedno pronašla oružje, potvrdila je Kosovska policija za "Kossev".

    Uhapšeni su radnici hotela, rekao je zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani.

    U toku je ispitivanje.

    Tvrdi se da postoji sumnja, odnosno da se oružje koje je pronađeno dovodi u vezu sa grupom maskiranih i naoružanih osoba koji su se u nedelju sukobili sa Kosovskom policijom.

  • 21:38

    Kongresmenka Klaudija Teni podržala izjavu predsednika Vučića

    Kongresmenka iz Njujorka i kopredsedavajuća srpskog kokusa u Kongresu Klaudija Teni pozdravila je danas izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa jučerašnjim dešavanjima na severu Kosova i Metohije, dodavši da je nasilje neprihvatljivo.

    "Iskreno cenim brzu osudu napada predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Vlade Srbije i Kosova moraju da se uzdrže od retorike i akcija koje mogu dodatno da podstaknu tenzije. Već mesecima sam zabrinuta zbog potencijala za eskalaciju nasilja i tretmana kosovskih Srba od strane kosovskog premijera Aljbina Kurtija", navela je Teni u saopštenju, prenosi Tanjug.

    Dodala je da je zbog toga ranije ovog meseca poslala pismo Kurtiju u kojem ga je pozvala da deeskalira tenzije i sačuva prava kosovskih Srba.

    "Još jednom pozivam na potpunu zaštitu ljudskih i političkih prava svih manjina na Kosovu, posebno srpskog civilnog manjinskog stanovništva, istovremeno pozivajući premijera Kurtija da se pridržava svojih postojećih obaveza prema Briselskom sporazumu iz 2013. godine. To uključuje konačno stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom", poručila je Teni.

  • 21:06

    Orlić: Sve što Kurti radi su pokušaji izazivanja otvorene eskalacije i etničkog čišćenja Srba

    Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa predsednikom Šangajskog komiteta Svekineske narodne političke konsultativne konferencije Kine (SNPKK) Hu Venžongom i informisao ga o izuzetno teškoj situaciji na Kosovu, uz zahvalnost Pekingu na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

    Orlić je rekao i da je krivac zbog situacije na Kosovu Aljbin Kurti.

    "Sve što taj čovek radi, jesu pokušaji da dovede do otvorene eskalacije i etničkog čišćenja nad Srbima na KiM. U odgovoru predsednika Vučića ponovljen je naš jasan stav da Srbija nikada neće priznati Kosovo. Kurtijeve naoružane bande moraju neizostavno da napuste prostor na kojem žive Srbi, da prekinu sa maltretiranjem srpskog naroda i izazivanjem otvorenog sukoba", poručio je Orlić.

  • 20:25

    Osmani sa Zaracinom i Rodeom o dešavanjima u Banjskoj

    Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani razgovarala je danas sa izaslanikom Vlade Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom i ambasadorom Nemačke na Kosovu Jernom Rodeom o jučerašnjim dešavanjima na severu Kosova i zatražila sankcije Srbiji.

    U saopštenju se tvrdi da je Osmani rekla da je delovanje Kosovske policije prema "nelegalnim strukturama i Vučićevim kriminalnim grupama" bilo legalno.

    "Predsednica je istakla da terorističke akcije i akt agresije na severu organizuju i sprovode strukture koje podržava Beograd. Ovakvi postupci predstavljaju narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova i Srbija treba da bude sankcionisana. Uprkos ovim naporima, Kosovo je poslednjih meseci preduzelo mere za eskalaciju situacije na severu i kosovska policija pokazala visok profesionalizam u obračunu sa srpskim kriminalnim grupama", navodi se u saopštenju kabineta Osmanijeve.

  • 20:20

    Zaharova o KiM: Jučerašnji incident posledica politike Kurtija, koji želi da očisti region od Srba

    Eskalacija na Kosovu i Metohiji je direktna posledica politike premijera samoproglašene republike Aljbina Kurtija da podstakne sukob i očisti region od Srba, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

    "Nema sumnje da je jučerašnje krvoproliće direktna i neposredna posledica politike takozvanog premijera Aljbina Kurtija da podstakne sukob, i očisti region od Srba. Njegovi pokušaji da izazove, kroz eskalaciju situacije, dodatni pritisak zapadnjaka na rukovodstvo Srbije kako bi se Beograd naterao da prizna 'nezavisnost' Kosova, je stalna igra sa vatrom, koja je, kao što vidimo, preskupa i dovodi ceo region Balkana na opasnu ivicu", kazala je Zaharova.

    Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

  • 19:49

    Francuska osudila "neprihvatljiv'' napad na policiju na KiM

    Ministarstvo spoljnih poslova Francuske saopštilo je danas da ta zemlja najoštrije osuđuje "neprihvatljiv napad na kosovsku policiju", izražava saučešće porodicama žrtava i poziva da se počinioci brzo privedu pravdi.

    Iz francuskog ministarstva navode da ozbiljnost ovih događaja naglašava hitnu potrebu da Beograd i Priština postupe odgovorno kako bi došlo da smanjivanja tenzija i da se ponovo u dobroj veri uključe u dijalog pod posredstvom EU.

    "Ozbiljnost ovih događaja naglašava hitnu potrebu da i Srbija i Kosovo pokažu odgovornost kako bi se smanjile tenzije i da se ponovo u dobroj veri uključe u dijalog pod posredstvom EU", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Francuske.

    To je, kao se dodaje, jedini način da se uspe u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, i da im se omogući napredak ka EU.

  • 19:43

    Euleks: Bezbednosna situacija u Banjskoj stabilna, ali krhka

    Situacija u selu Banjska, oko manastira, trenutno je stabilna, ali krhka, saopštio je Euleks za "Kosovo onlajn".

    Kako se navodi u odgovoru Euleksa "Kosovo onlajnu", tokom dana, članovi osoblja Euleksa – u skladu sa mandatom Misije – bili su na području manastira Banjska, nadgledajući bezbednosna dešavanja u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i Kforom.

    "Euleks je trenutno napustio to područje. Bezbednosna situacija je trenutno stabilna, ali krhka", dodaje se u odgovoru.

    Podsećaju da su na zahtev Kosovske policije i u skladu sa svojim mandatom pripadnici Euleks policije pružili podršku Kosovskoj policiji, koja je ispratila hodočasnike od manastira Banjska, u kojem su proveli jučerašnji dan, do administrativnog prelaza Jarinje.

  • 19:18

    Abazović osudio događaje na KiM: Sve smo probali osim pomirenja

    Ono što se desilo na severu Kosova i Metohije predstavlja tragediju i nastavak katastrofalne balkanske politike iz koje, mi kao region, na žalost ne možemo da izađemo, kaže iz Beograda, premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

    "Najoštrije osuđujem nasilje, ubistva na severu Kosova. Šta drugo reći zaista smo svi bili potreseni. Ovakva situacija može lagano da se prelije u neki sukob većih razmera i da ima katastrofalne posledice po sve. I ovako je katastrofa. Imamo ono što nismo želeli, a to je krv na ulicama", rekao je Abazović novinarima na beogradskom Fakultetu političkih nauka na seriji predavanja koje organizuje Nacionalna koalicija za decentralizaciju.

    Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

image