Srbija i Balkan

Počeo protest prosvetnih radnika u Beogradu: "Za dostojanstvo profesije"

Protestu su se priključili predstavnici Zeleno-levog fronta i pozvali druge da podrže demonstrante
Počeo protest prosvetnih radnika u Beogradu: "Za dostojanstvo profesije"© FOTO TANJUG/ SINIŠA KOPUNOVIĆ

Prosvetni radnici okupili su se na protestu ispred Narodne skupštine u Beogradu zahtevajući bolje uslove rada.

Na platou ispred skupštine je nekoliko stotina ljudi, a građani još uvek pristižu. Saobraćaj je na tom potezu obustavljen, javlja N1.

Okupljeni nose transparente "Za dostojanstvo profesije", "Plate inflaciju ne prate" i "Ni pravde ni para", duvaju u pištaljke i nose zastave sindikata.

Protest su organizovali Sindikat obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti Srbije. Najavili su da će nakon okupljanja poći u šetnju ulicama Kneza Miloša i Nemanjinom do Vlade Srbije, gde će predati svoje zahteve.

Protestu su se priključili i predstavnici Zeleno-levog fronta. Dobrica Veselinović zatražio je podršku i na društvenoj mreži Iks. 

Glavni zahtevi prosvetara su izjednačavanje plata sa republičkim prosekom, uvećanje dodatka za odeljensko starešinstvo i smanjenje pedagoške administracije, a ukoliko se zahtevi ne ispune do 9. oktobra najavili su štrajk u vidu skraćenih časova na 30 minuta.

Prosečna plata prosvetnih radnika je za skoro 12.000 dinara manja u odnosu na republički prosek, ističe portal. Prosvetari traže stimulanse za razredne starešine, kao i da se hitno razgovara o profesionalnom i materijalnom položaju zaposlenih u prosveti.

image