Srbija i Balkan

Vučević: Ne možemo da budemo nemi, gluvi i slepi na progon i ubistvo srpskog življa na KiM

Na sastanku sa norveškim kolegom, ministar odbrane Srbije je zahvalio na mogućnosti da srpska strana iznese svoj pogled na ono što se dešava na Kosovu i Metohiji
Vučević: Ne možemo da budemo nemi, gluvi i slepi na progon i ubistvo srpskog življa na KiM© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE/ nr

Potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas tokom sastanka sa ministrom odbrane Kraljevine Norveške Bjornom Arildom Gramom u Starom Generalštabu u Beogradu, da Srbija nema problem da kaže da osuđuje ubistvo albanskog policajca, ali "ne možemo da budemo nemi, gluvi i slepi na progon i ubistvo srpskog življa na Kosovu i Metohiji".

On je zahvalio svom norveškom kolegi na mogućnosti da srpska strana iznese pogled Srbije na sve ono što se dešava, pre svega na Kosovu i Metohiji.

"Ovo su vrlo teški dani za naš narod. Veliki bol je prisutan, izgubljeni su ljudski životi i Srbija nema problem da kaže da osuđuje ubistvo albanskog policajca, ali ne možemo da budemo nemi, gluvi i slepi na progon i ubistvo srpskog življa na Kosovu i Metohiji", istakao je ministar Vučević.

Gram je istakao da su se teme današnjeg sastanka odnosile na bezbednosne izazove u Evropi, rat u Ukrajini, kao i na izazove koji postoje na Zapadnom Balkanu te poručio da je sastanak obeležila veoma konstruktivna razmena mišljenja.

Norveška, kako je naglasio, takođe osuđuje i napade na policiju na Kosovu i Metohiji i ovom prilikom uputio je i izraze saučešća porodicama svih koji su poginuli u tom sukobu.

"Ovaj tragični incident pokazuje koliko je važno da se smanje tenzije i koliko je važan povratak političkog dijaloga, kako bi se izbegla dalja eskalacija sukoba", rekao je ministar Gram.

Na kraju obraćanja, ministar odbrane Norveške izrazio je zadovoljstvo zbog finaliziranih projekata i započetih aktivnosti, pre svega na polju vojne medicine, ali i na bilateralnom planu sa Vojskom Srbije.

image