Srbija i Balkan

Američki ambasador: Ne bih da vam namećem, ali izaberite Zapad umesto Rusije

Srbija mora da odluči o svom putu, upozorio je američki ambasador
Američki ambasador: Ne bih da vam namećem, ali izaberite Zapad umesto Rusije© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

Pozicija zemlje koja nije ni na istoku ni na zapadu, ni na severu ni na jugu ne ide u korist građana i budućnosti njihove dece, ocenio je američki ambasador Kristofer Hil, koji je, ponavljajući da "nije tu da Srbiji nameće bilo šta" ipak naglasio da je Srbiji bolje sa Zapadom nego sa Rusijom.

"Srbija mora sama da odluči o svom putu. Mislim da prosperitet ne dolazi sa Istoka, taj put je stalno pod popravkom i pitanje je kada će Rusija ponovo uspeti da povrati ulogu koja doprinosi civlizaciji", tvrdi Hil, a prenosi Tanjug.

Po njegovim rečima Srbija jeste neutralna, ali on misli da bi želela da bude deo Zapada.

"Smatram da mnogo građana razume da Srbija nema druge nego da bude deo Zapada. U vojnom smislu neutralnost je skupa, takve zemlje same moraju da finansiraju odbranu, jer nemaju kolektivnu, to je skupo, jer mnoge stvari morate sami", ocenio je on dodajući da je Srbija na toj strani sveta i kulturno, ekonomski i politički.

On kaže "zna da smo imali probleme u prošlosti", ali bi da se o tim problemima razgovara dok god je potrebno, kao i o mogućnostima šta se zajedno može uraditi u budućnosti.

Saradnja sa NATO-om, kao i učešće u misijama UN i EU su, uverava, od velike koristi za Srbiju.

"Vidimo da Srbija ima časnu i ponosnu vojsku koja ima dugu vojnu tradiciju i koja je na žalost ostavljena sama", rekao je Hil i podsetio da SAD blisko sarađuju sa VS i da je vide kao deo i stub celokupne bezbednosne strukture Evrope, kao njenog partenera.

Ističući da on neće ništa nametati i da je "pridikovanje već unapred izgubljena bitka", Hil je naglasio da Srbija i Srbi moraju da zastanu i zamisle se koje korake žele da preduzmu u pravcu budućnosti svoje zemlje.

Ne kaže on da Srbija treba da zaboravi gorka iskustva iz prošlosti i da treba da postoji nacionalna amnezija, ali kako dodaje "smatra da kriza na kontinentu koja je kreirala novu arhitekturu, treba da se iskoristi kao mudrost, za koju veruje da je mnogi Srbi imaju".

On je izrazio zadovoljstvo zbog učešća VS u vežbi "Platinasti vuk".

"Srbija sama mora da vidi šta joj je u interesu i odluči šta je za nju najbolje, a verujem da će doći do zaključka da mora što više da bude uključena u združene vežbe koje doprinose operativnosti vojske", rekao je Hil.

Dodao je da je poznato da je vojna industrija rastuća te da Srbija zato mora biti deo toga.

"SAD mogu da doprinesu modernizaciji VS zapadnim oružjem. Rusija je snabdevač na koga se ne može osloniti i nema puno oružja kojim može da trguje, iako su mnogi mislili pre rata da je druga najjača vojska na svetu .... ali smo već videli da postižu malo, da ubacuju neobučene vojnike na front i pokazala se, kao zemlja sa kojom se ne može sarađivati kao ranije", rekao je Hil.

Nema sumnje, kaže Hil, da je "ono što Rusija radi u Ukrajini" pokazalo da zahteva kolektivni odgovor.

"Videli smo da je Rusija napala suseda, mnogi su pravili analogiju sa sukobima koji su se ranije odvijali između dve zemlje, ali tako nešto nije viđeno od polovine devetnaestog veka", rekao je Hil.

Kako kaže iz svega se vidi da Rusija zapravo ne poštuje različite stavove i mišljenja i da su smatrali da će sve lako, a da sada shvataju da, kako Hil tvrdi, ne mogu da pobede i da su suočeni sa velikim savezom od preko 30 članova nepobedivom vojnom snagom.

Hil je naveo da je predsednik Rusije Vladimir Putin uvek mislio da može da oslabi i podeli NATO i da NATO može da nestane kao SSSR. Kada se Švedska priduži Finskoj, uverava američki ambasador, desiće se suprotno i postojaće nova geografija granica NATO saveza.

image