Srbija i Balkan

Ivica Dačić i Ljiljana Smajlović: Da li je Svečljin snimak iz Banjske podvala?

Ministar Ivica Dačić tvrdi da je snimak koji je objavio Dželjalj Svečlja lažan, a na kojem se vidi grupa uniformisanih lica u konaku izvan zidina manastira Banjska među kojima je, kako tvrdi, i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić
Ivica Dačić i Ljiljana Smajlović: Da li je Svečljin snimak iz Banjske podvala?© Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i novinarka Ljiljana Smajlović su izrazili sumnju u snimak koji je objavio prištinski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja na Fejsbuku, a na kojem se vidi grupa uniformisanih osoba u konaku izvan zidina manastira Banjska, a među kojima je, prema njegovim tvrdnjama, i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić.

"Mislim da je Kurti izjavio da su oni u pola tri ujutro saznali da su Srbi postavili dva kamiona. U pola tri je noć, ovde se čini da je neko iz drona prethodnog dana snimao ljude koji su bili u Banjskoj i odlučili da pod izgovorom te blokade puta interveniše noću sa 460 pripadnika policije", rekla je Smajlović i naglasila da je sve jako neobično i neobjašnjivo.

Dačić je rekao da ne raspolaže bilo kakvim drugim informacijama, osim onoga što je Smajlović rekla, i dodao da je činjenica da je bio sneg.

"To govori da očigledno snimak nije od tog dana", rekao je on, naglasivši da ne može da zna da li je na snimku Radoičić ili ne.

On je još jednom ponovio da taj snimak sigurno nije od toga dana.

"To je neka podvala?", zapitala se Smajlović.

"Naravno da je podvala", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da nema dodatnih informacija, ali kako je naglasio ovo je jedan od najtežih trenutaka za Srbiju.

"Najteže vreme u kom se kao država nalazimo posle pogroma 2004. i proglašenja jednostranog priznanja 2008. godine", poručio je šef diplomatije.

Kako je podsetio, manastir Banjska je zadužbina kralja Milutina i zapitao se šta će tu policija tzv. Kosova.

"Po kom to članu međunarodnog akta oni imaju prava da budu tu?", zapitao se Dačić.

"Ne opravdamo bilo kakve nasilne akcije, žalimo što je došlo do takvog incidenta. Mi se borimo za mir i učestvovaćemo i dalje u pregovorima. Mogu samo da kažem da mi treba da ostanemo pametni", istakao je on, dodajući da je licemerje srednje ime međunarodne zajednice.

image