Srbija i Balkan

Američka komisija traži od CG da sasluša Do Kvona, čemu se protive njegovi advokati

Južnokorejski kralj kriptovaluta nalazi se u ekstradicionom pritvoru u Crnoj Gori, dok su zahtev za njegovo izručenje podnele i Sjedinjene Države i Južna Koreja
Američka komisija traži od CG da sasluša Do Kvona, čemu se protive njegovi advokatiGetty © Photo by Lauren DeCicca/Getty Images

Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) zatražila je od Crne Gore da se za potrebe građanskog postupka u SAD obavi saslušanje optuženog korejskog kriminalca Do Kvona, koji se nalazi u zatvoru u Spužu.

Prema dokumentu koji su predali advokati Do Kvona sudu u Njujorku, rok do kada bi saslušanje trebalo da bude obavljeno ističe 13. oktobra, preneo je portal RTCG.

Do Klonovi advokati se protive predlogu da on bude saslušan u Crnoj Gori jer je predloženo da odgovara na pitanja bez prisustva pravnog zastupnika, što je, kako ocenjuju, kršenje ustavnih prava.

U dokumentu se navodi da je SEC predao zahtev Crnoj Gori 13. septembra, a da je sud u Podgorici ponudio 13. i 26. oktobar kao datume za moguće saslušanje, ali i to da se Do Kvon ne protivi da bude saslušan.

Zahtev američke komisije prosleđen je Ministarstvu pravde Crne Gore i bez odlaganja je predat nadležnom sudu na postupanje, potvrđeno je iz Ministarstva pravde za RTCG.

Viši sud u Podgorici odredio je u junu ekstradicioni pritvor u trajanju od šest meseci za Do Kvona, a i SAD i Južna Koreja traže od Crne Gore njegovo izručenje; u Americi je optužen za prevaru tešku više desetina milijardi evra, a Južna Koreja ga traži zbog sumnje za prevaru vrednu 40 milijardi dolara preko kriptovaluta.

Do Kvon se tereti da je počinio ozbiljne prevare na tržištu kriptovaluta, a američka Komisija za hartije od vrednosti, već ga je zvanično optužila pred sudom u Njujorku.

Do Kvon i njegov poslovni partner Čang Jun uhapšeni su 23. marta, kada su pokušali da napuste Crnu Goru, koristeći lažne pasoše.

U Južnoj Koreji je u septembru 2022. izdat nalog za hapšenje Do Kvona, nakon što su njegove kriptovalute Tera i Luna doživele krah, kao i kompanija "Teraform labs", u kojoj je suvlasnik.

image