Srbija i Balkan

"Kralj kriptovaluta" negirao krivicu: U Podgorici ponudio jemstvo od 400.000 evra

Optuženi Do Kvon, poznat i kao "kralj kriptovaluta", i Hon Čand Jun su na pitanje suda saopštili da su srednjeg imovnog stanja, a potom nabrojali da u vlasništvu imaju milionski vredne nekretnine
"Kralj kriptovaluta" negirao krivicu: U Podgorici ponudio jemstvo od 400.000 evraGetty © Anthony Kwan

Dvojica državljana Južne Koreje Do Kvon, poznat i kao "kralj kriptovaluta", i Hon Čand Jun negirali su danas krivicu pred Osnovnom sudom u Podgorici, gde im je počelo suđenje zbog falsifikovanja isprava. Do Kvon, koga američke i južnokorejske vlasti sumnjiče za prevaru na tržištu kriptovaluta tešku više od 40 milijardi dolara, uhapšen je prošlog meseca, kada je zajedno sa sunarodnikom Hon Čand Junom, pokušao da napusti Crnu Goru.

U saopštenju Osnovnog suda se navodi da su okrivljeni izneli odbranu i negirali izvršenje krivičnog dela koje im se stavlja na teret.

Navodi se da je branilac okrivljenih predložio sudu da ukine pritvor i da, kao meru za obezbeđenje prisustva okrivljenih i za nesmetano vođenje krivičnog postupka, odredi jemstvo u iznosu od po 400.000 evra, kao i mere nadzora zabrane napuštanja stana i obaveze povremenog javljanja državnom organu, ali se tome usprotivio nadležni tužilac.

Sud će, dodaju, o navedenom predlogu odlučiti u zakonskom roku, a naredni glavni pretres je određen za 16. jun.

Optuženi su na pitanje suda saopštili da su srednjeg imovnog stanja, a potom nabrojali da u vlasništvu imaju milionski vredne nekretnine. Upravo je to bio jedan od razloga zbog čega se tižilac usprotivio da sud prihvati jemstvo i optužene pusti da se brane sa slobode.

Prema crnogorskom zakonodavstvu, za krivično delo falsifikovanje isprava predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri meseca do pet godina.

Južnokorejski tužilac, koji vodi istragu o propalom kripto projektu Tera-Luna, saopštio je da osnivač te kompanije Do Kvon treba da bude izručen Seulu radi suđenja, objavio je ranije "Vol strit žurnal", podseća portal podgoričkog "Dana".

Južna Koreja i SAD su zatražile njegovo izručenje kako bi se suočio sa optužbama u vezi s kolapsom njegove kripto imperije, vredne 40 milijardi dolara.

Južnokorejac je više puta negirao sve optužbe, tvrdeći da su napravljene greške u kripto projektu "Tera-Luna" kojim upravlja njegova "Teraform Labs".

Nakon hapšenja Do Kvona na podgoričkom aerodromu, crnogorski zvaničnici su saopštili da je ilegalno ušao u državu. Prilikom hapšenja, kod Kvona su pronađena falsifikovana dokumenta.

image