Ekonomija

Krije se u Srbiji? Odbegli "kralj" kriptovaluta izgubio milione pa pobegao

Krije se u Srbiji? Odbegli "kralj" kriptovaluta izgubio milione pa pobegaowww.globallookpress.com © Matt Hunt/Keystone Press Agency

Vlasti Južne Koreje veruju da se Do Kvon, preduzetnik koji stoji iza 40 milijardi dolara vrednog debakla tokena teraUSD i luna, krije u Srbiji.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, tužilaštvo južnog okruga Seula saopštilo je da će raditi sa Srbijom na njegovom pronalaženju i pritvaranju. Kvon (31) optužen je za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala nakon što je njegov operater kriptovaluta, "Teraform labs" implodirao u maju.

U septembru je Interpol raspisao međunarodnu poternicu za njim da bi, mesec dana kasnije, južnokorejski tužioci saopštili da je otputovao preko Dubaija u nepoznatu zemlju nakon što je napustio Singapur, gde je njegova kompanija "Teraform" imala sedište. Sada se ispostavilo da se možda krije u Srbiji.

Južna Koreja i Srbija nemaju sporazum o ekstradiciji, ali su obe zemlje potpisnice Evropske konvencije o ekstradiciji.

Kvon je ranije negirao da se krije, ali nije otkrio gde se nalazi. "Nisam 'u bekstvu' ili bilo šta slično - za bilo koju vladinu agenciju koja je pokazala interesovanje da komunicira, u potpunosti sarađujemo i nemamo šta da krijemo", napisao je on na Tviteru u septembru.

Tužioci su takođe izdali naloge za hapšenje još pet osoba - koje nisu imenovane - povezanih sa takozvanim stabilnim kriptovalutama tera i luna.

"Stejblkoini", odnosno "stabilni novčići", su osmišljeni da imaju relativno fiksnu cenu i obično su vezani za robu ili valutu u stvarnom svetu - ali vrednost tere je pala tokom ovogodišnjeg šireg kraha kriptovaluta.

Sistem tera/luna je propao u maju kada je cena oba tokena pala na nulu. Sa maksimuma od 116 dolara u aprilu, tera novčić sada vredi manje od 0,0002 dolara.

Globalno, investitori u ove valute izgubili su oko 42 milijarde dolara, pokazuju podaci analitičarske kompanije "Eliptik".

Neki investitori izgubili su životnu ušteđevinu, a južnokorejske vlasti su pokrenule nekoliko krivičnih istraga.

Investitori koji su izgubili novac kada je Kvonovo "kripto carstvo" propalo pokrenuli su grupne tužbe protiv njega u Singapuru i SAD. Kvon je negirao sve optužbe tvrdeći da su one "politički motivisane".

Šta se desilo sa "Teraform labsom"?

Stabilne kriptovalute ili "stabilni novčići" nazivaju se tako zbog toga što se njihova vrednost vezuje za neku stabilnu valutu, poput američkog dolara. Sve do maja ove godine, jedan od najpopularnijih stabilnih novčića bio je upravo tera, nastao u "Teraformu".

Do Kvon i Danijel Šin osnovali su "Teraform labs" 2018. godine, sa namerom da naprave stabilni novčić koji bi mogao da se koristi na Tera blokčejnu. Međutim, nakon što je cena njihovog novčića premašila 80  dolara, u roku od nekoliko majskih dana pala je na oko 9,5 dolara, a procenjeno je da su investitori izgubili oko 88 odsto svojih ulaganja.

U periodu od samo nedelju dana, ovaj novčić je od 80 dolara dospeo na vrednost manju od jednog dolara, preneo je "Fajnenšl tajms".

Prema pisanju lista "Forbs", tera novčić imao je iza sebe sposobne programere, ali su očigledno postojale određene greške u samom algoritmu i ono što je izazvalo krah, a samim tim i nagli pad vrednosti, jeste navodni sajber napad koji se desio 7. maja.

Ni danas nije do kraja poznato ko stoji iza napada, ali se zna da je izgubljena velika svota novca i da investitori, najbalaže rečeno, nisu bili srećni zbog toga.

Za čitav haos optužen je upravo Do Kvan jer, prema navodima južnokorejskih vlasti, nije hteo da sarađuje u istrazi, i protiv njega su pokrenuti brojni postupci.

Iako se i dalje nije otkrio tačan mehanizam koji je Kvon koristio u slučaju prevare investitora, smatra se da je u pitanju određena vrsta Poncijeve prevare gde su investitori pozvani da ulažu nadajući se velikom dobitku, a zapravo samo par ljudi na vrhu "piramide" profitira.

image