Srbija i Balkan

Dosije Iks srpskog Tvitera: Srpske žrtve u Banjskoj, od heroja do terorista

O tome šta se zapravo desilo u obračunu na severu KiM još nema definitivnog odgovora - osim na društvenoj mreži Iks, gde se vodi bitka oko toga ko ima monopol na istinu, tačnije na njeno tumačenje
Dosije Iks srpskog Tvitera: Srpske žrtve u Banjskoj, od heroja do terorista© FOTO TANJUG/ STR

"Od heroja do terorista", mogao bi da bude naziv neke buduće knjige koja bi pokušala da sažme kako su se tragični događaji u Banjskoj na severu KiM tumačili u domaćoj javnosti. 

Nije u pitanju samo borba za narativ Prištine i Beograda, već tradicionalno suprotstavljanje dve Srbije: Jedna tvrdi da su trojica stradalih Srba junaci koji su stali na prvu liniju odbrane od Kurtijevog terora, dok druga kaže da je reč o teroristima i da ćemo se stideti što smo zbog njih proglasili Dan žalosti. 

Konačnog objašnjenja još nema, nove "činjenice" iskrsavaju svakodnevno, kao i mišljenja o tome ko je kriv. 

Drugačije rečeno, ako vi ne znate šta se desilo u Banjskoj, ima ko zna.

Sluđena srpska javnost

Neki su znali već u ponedeljak.

Predsednik Evroatlantskog saveta Srbije Dragan Šormaz okačio je sliku nastradalog kosovskog policajca, navodeći da ga nisu ubili "Srbi, nego teroristi, zločinci". On je dodao da su oni prekršili zakone i Ustav Srbije jer je ubijeni Afrim Bunjaku "legalno i legitimno radio svoj posao". 

Možda je pohitao da što pre podeli saznanja sa Iks zajednicom, pa je u žurbi napravio grešku. Jer ako je KiM po Ustavu Srbije integralni deo države na čiji se ustav Šormaz poziva, ne može se govoriti o legalnosti i legitimnosti prisustva KP - osim ako se navedeni principi ne definišu po (fluidnim) evroatlantskim standardima.

Oglasio se i Boban Bogdanović iz Instituta za evroatlantsku strategiju, jer Evroatlanci, gledajući sa visine, vazda su bolje tumačili lokalna dešavanja - kao što reče Njegoš, "ko na brdu ak' imalo stoji više vidi no onaj pod brdom".

Tako je već u nedelju Bogdanović objavio da će "teroristički akt na severu i ubistvo policajca od strane neidentifikovanih terorista imati nesagledive posledice za srpsku zajednicu".

Počinioci neidentifikovani, ali posledice na gotovs.

Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove - sa fokusom delovanja na naše poslove - podelio je tekst aktivistkinje Sofije Mandić, u kome se kaže da su nastradali srpske nacionalnosti "u najboljem scenariju ubice, a u najgorem teroristi".

Međutim, dodaje se, "sluđena srpska javnost ne vidi ništa sporno u tome da za takvim osobama žali cela zemlja".

Šta ti rade komšije?

Da je u pitanju "teroristički napad" shvatio je i Dragan Bursać, novinar "Al Džazire", koji je zaključio da je taj događaj ogolio opoziciju u Srbiji, "osim par časnih izuzetaka" - koji su, nagađamo, "shvatili" ono što je shvatio i Bursać.

"Dok se ne promeni unificirani velikosrpski narativ u spoljnoj politici Srbije, nema govora o nekim odistinskim promenama", poručio je novinar "komšijskoj javnosti".

U sledećoj epizodi raskrinkavanja komšiluka, Bursać je predložio da se klubovi navijača, koji su se okupili u Hramu Svetog Save kako bi odali počast Srbima ubijenim u Banjskoj, preimenuju.

"'Srebrna kokarda' i 'Četnik' umesto C. Zvezde i Partizana", predložio je Bursać, valjda u duhu "odistinskih promena" iz ranije objave. 

"Teroristički napad ekstremista u selu Banjska" osudila je i politička organizacija "Glas", uz dodatak da "širi oružani sukob u ovom trenutku odgovara samo režimu Aleksandra Vučića i njegovom nalogodavcu u Kremlju".

"Koji stepen neobaveštenosti i brejnvošinga. Nećete se vi leba najesti od politike", odgovorila je kratko jedna korisnica Iksa.

Bivša izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić poručila je da ćemo se "stideti 27. 9.2023. koji je vlast u Srbiji proglasila danom žaljenja za učesnicima terorističkog napada na policiju Kosova i što je samo jedan policajac nastradao".

"Bolesna i pokvarena vlast", ocenila je Kandić. 

Jednostrano komentarisanje, ocenili su neki od tviteraša, tražeći joj da prokomentariše to što "vlasti u Prištini po ubicama policajaca nazivaju aerodrome i trgove".

Vulin u gepeku

Pojedini su dokaze koje je Priština iznosila tvrdeći da je u pitanju terorizam, iskoristili kao kontrargument.

"Teroristi kao nose sa sobom i revers naoružanja", podsmehnuo se korisnik sa imenom Sudija Falkone, navodeći da je u pitanju čista burleska.

"Mora da stoji zakačeno uz bacač da bi se znalo šta je", "objasnio" je korisnik David Babić.

Porota na Iksu nije bolje prihvatila ni pronađenu nalepnicu MUP-a Srbije, koja je, prema pojedinim navodima, trebalo da dokaže da su "teroristi koristili vozila tog Ministarstva".

"Fali samo još Vulina da pronađu u nekom gepeku", napisao je Izvesni Plim, dok je Potres Mozga podsetio da na svakoj nalepnici piše MUP, zato što ih MUP izdaje i poručio "tužiocima" da se ne blamiraju.

Za kad ti to treba

Kao ni bilo koja druga rasprava, ni ova nije mogla da prođe bez Novaka Đokovića. Naime, srpski teniser je podelio sliku odavanja počasti trojici stradalih Srba, zbog čega je crnogorski analitičar Ljubomir Filipović zaključio da mu "treba doživotno zabraniti tenis, jer se pridružuje srpskoj državnoj propagandi koja teroriste pokušava da prikaže kao heroje".

Za kad ti to treba, bio je jedan od prvih komentara Filipoviću.

"Reci mi da živiš tužnim i neispunjenim životom i da ćeš pući od muke bez da to izgovoriš", glasio je odgovor koji je potpisao UnikatDuplikat

Novakova objava zaintrigirala je i gorepomenutog Beširija, koji ju je podelio uz implicitno objašnjenje da je takav vid Novakovog ponašanja "dok igra golf u Rimu i plaća porez Monaku", razlog zašto našeg tenisera u svetu ne vole kao Nadala i Federera.

Mladi propagandista "koji svoju javnu egzistenciju temelji na tuđoj, hm, naklonosti" teško će razumeti Novakovo ponašanje, odgovorila mu je nekadašnja novinarka Radio Beograda Tatjana Milekić.

Red prezira, red ponosa, red suza, red humora.

Red terorista, red stradalnika. 

"To kako govorimo o Banjskoj sve otkriva. Tako se samo sprema još krvi", napisao je kolumnista "Danasa" Nemanja Rujević. 

image