Srbija i Balkan

Vučić sa Makronom: Zahvalio sam na spremnosti da čuje stavove Beograda

Francuski predsednik je sa predsednicom tzv. Kosova na marginama samita Evropske političke zajednice u Granadi u prostoriji neprikladnoj za prijem visokih zvaničnika
Vučić sa Makronom: Zahvalio sam na spremnosti da čuje stavove Beograda© Принтскрин/Инстаграм/Будућност Србије

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom u Granadi.

"Na kraju dugog dana, otvoren i sadržajan razgovor sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o svim važnim pitanjima. Zahvalio sam predsedniku Makronu na spremnosti da čuje stavove Beograda, kao i na ličnom angažmanu u regionu Zapadnog Balkana", napisao je predsednik Vučić na Instagramu.

Za Vjosu "neprikladna" prostorija

Predsednik Francuske Emanuel Makron primio je ranije danas predsednicu tzv. Kosova na marginama samita Evropske političke zajednice u Granadi u prostoriji neprikladnoj za prijem visokih zvaničnika i na taj način izrazio nepoštovanje prema sagovornici, ocenio je novinar iz Prištine Fitim Čeku.

Osmani je napisala na toj društvenoj mreži da je sa francuskim kolegom razgovarala o nedavnim bezbednosnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, po dolasku na samit Evropske političke zajednice u Granadi, da danas očekuje težak i naporan dan, ali da se nada "nekom napretku".

Prethodno, predsednik Srbije sastao se u Granadi sa premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom.

"Odličan razgovor sa premijerom Sunakom. Razgovarali smo o situaciji na Kosovu i Metohiji, regionu Zapadnog Balkana i aktuelnim geopolitičkim prilikama", napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić je razgovarao i sa premijerom Vlade Kraljevine Španije Pedrom Sančezom, sa kojim je, kako je naveo, imao srdačan susret.

"Srdačan susret sa premijerom Pedrom Sančezom. Ponovio sam zahvalnost Španiji na razumevanju pozicija Srbije po pitanju Kosova i Metohije i doslednoj podršci našem teritorijalnom integritetu", istakao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije u Granadi je razgovarao i sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom i predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

"Kratak susret sa prijateljima Viktorom Orbanom i Dimitrom Kovačevskim pred početak Samita EU2023ES, na kojem će se razgovarati o brojnim važnim temama za današnju Evropu, a nadamo se i Zapadni Balkan", napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić se susreo i sa predsednikom Vlade Kraljevine Holandije Markom Ruteom, sa kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, kao i o daljim koracima na evropskom putu Srbije.

Sa predsednikom Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburga Gzavijeom Betelom razgovarao je o svim pitanjima od značaja za Srbiju, a posebno o najnovijem razvoju situacije na Kosovu i Metohiji.

Sa premijerom Kraljevine Norveške Jonasom Garom Stereom Vučić je obavio "dobar razgovor o situaciji na Kosovu i Metohiji i bilateralnim odnosima Srbije i Norveške".

Vučić se sastao i sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, sa kojim je, kako je kazao, imao "kratak i otvoren razgovor".

Sa predsednikom Rumunije Klausom Johanisom Vučić je imao "otvoren i prijateljski susret", tokom koga su razmenili mišljenja o situaciji u regionu, proširenju EU i bilateralnim odnosima Srbije i Rumunije.

Predsednik Srbije u Granadi se susreo i sa premijerkom Italije Đorđom Meloni.

"Srdačan susret sa Đorđom Meloni i kratak razgovor o najbitnijim temama za dalje jačanje odnosa između Srbije i Italije, kao i o aktuelnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana", naveo je Vučić na Instagramu.

Predsednik Srbije sastao se i sa predsednicom Vlade Republike Island Katrin Jakobsdotir.

"Srdačan susret sa premijerkom Katrin Jakobsdotir, koju sam obavestio o složenoj situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije, regionu Zapadnog Balkana i aktuelnoj geopolitičkoj situaciji. Izrazio sam nadu da ćemo zajedno raditi na jačanju bilateralnih odnosa Srbije i Islanda u svim oblastima od zajedničkog interesovanja", naveo je Vučić.

On je ovu priliku iskoristio da pozove premijerku Jakobsdotir da poseti Srbiju.

Vučić je sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem razgovarao o jačanju saradnje između dve države.

Predsednik Vučić je razgovarao i sa premijerom Gruzije Iraklijem Garibašvilijem, koga je, kako je napisao na svom Instagram profilu informasio o svim činjenicama povodom situacije na Kosovo i Metohiji, posebno o bezbenosnim prilikama u kojima žive tamošnji Srbi.

Vučić je novinarima ranije rekao da će tokom dana imati sastanke sa Sunakom, visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, kao i sa mnogim drugim evropskim zvaničnicima.

Treći samit Evropske političke zajednice okupiće danas u španskom gradu Granadi lidere 47 evropskih zemalja, a jedna od glavnih tema biće proširenje Evropske unije.

Lideri će razgovarati o unapređenju političkog dijaloga i saradnje u cilju jačanja bezbednosti i stabilnosti na evropskom kontinentu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kazao je da bi na samitu Evropske političke zajednice u Granadi moglo da dođe do neformalnih sastanaka lidera EU i Zapadnog Balkana o situaciji na Kosmetu.

image