Srbija i Balkan

Ukratko 5. oktobar: Putin poručio da Srbi ne mogu biti slomljeni, Vučić poručio da Srbija želi mir

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani pozvala je Španiju da usvoji mere protiv Srbije. Članovi Vlade usvojili da izabrani lekar po pravilu utvrđuje privremenu sprečenost za rad do 30 dana, umesto dosadašnjih 60 dana
Ukratko 5. oktobar: Putin poručio da Srbi ne mogu biti slomljeni, Vučić poručio da Srbija želi mir© FOTO TANJUG/ EFE/J.J. GUILLEN
  • Treći samit Evropske političke zajednice okupio je danas u španskom gradu Granadi lidere 47 evropskih zemalja, a jedna od glavnih tema je proširenje Evropske unije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji učestvuje na samitu rekao je da razgovorio nisu bili laki, da je naša delegacija razgovarala sa oko 25 svetskih lidera, kao i da nije razgovarao sa predstavnicima iz Prištine jer oni ni ne žele da razgovaraju. Istakao je da smo mi zemlja koja će održavati mir i stabilnost.
  • "Srbi nisu narod koji Zapad može da slomi i potčini", poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sednici međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj" odgovarajući na pitanje Aleksandra Rakovića, naučnog savetnika u Instititu za noviju istoriju Srbije, o stalnom pritisku na Beograd. 
  • Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu otkrio je danas da su Oružane snage Rusije formirale devet novih rezervnih pukova za one vojne grupacije, koje se danas nalaze na frontu.
  • Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani pozvala je Španiju da usvoji mere protiv Srbije i poručila da nema razloga da razgovara sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem dok se ne usvoje sankcije. "Nema razloga za sastanak dok se ne usvoje sankcije Vučiću. Prvo sankcije, a onda možemo da razgovaramo o ostalom", rekla je Osmani u Granadi po dolasku na samit Evropske političke zajednice.
  • Predsednica Odbora za spoljne poslove u Parlamentu Velike Britanije Ališa Kerns izjavila je da Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija još nisu preduzele nikakve mere protiv Srbije, koja je, kako tvrdi, odgovorna za sukobe u Banjskoj, dok se tzv. Kosovo još uvek nalazi pod sankcijama EU.
  • Članovi Vlade usvojili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju kojim je predloženo da izabrani lekar po pravilu utvrđuje privremenu sprečenost za rad do 30 dana, umesto dosadašnjih 60 dana, a da nakon toga, privremenu sprečenost utvrđuje prvostepena lekarska komisija RFZO-a, saopšteno je iz Vlade Srbije.
  • Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici predlog budžeta za 2024. godinu, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija. U Ministarstvu finansija očekuju da Predlog zakona o budžetu za 2024. godinu bude usvojen do kraja meseca i u Narodnoj Skupštini. Predlog budžeta predviđa stopu privrednog rasta u 2024. godini od 3,5 odsto.

image