Srbija i Balkan

Kurti se hvali kršenjem Rezolucije 1244: Kako sam u KBS povećao ulaganja za 191 odsto

Premijer privremenih prištinskih institucija ne krije da su ulaganja u Kosovske bezbednosne snage veća nego ikad, ignorišući činjenicu da je militarizacija "Kosova" suprotna svim međunarodnim sporazumima
Kurti se hvali kršenjem Rezolucije 1244: Kako sam u KBS povećao ulaganja za 191 odsto© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Ulaganje u naoružanje i vojnu opremu Kosovskih bezbednosnih snaga, kako se pohvalio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, "veće je nego ikad" i tokom njegovog mandata povećalo se za čak 191 odsto.

"Ministarstvo odbrane je prvi put 2021. godine dobilo budžet od 100 miliona evra. Za 2023. godinu budžet za vojsku je 141 milion evra, što je više nego duplo u odnosu na vreme kada smo preuzeli vlast", ​​napisao je Kurti na svom Fejsbuk nalogu, i dodao da je prijemom 1.852 novih regruta ukupan broj vojnika je povećan za više od dve trećine.

Obuku u inostranstvu završilo je 2.325 vojnika takozvanog "Kosova", a arsenalu lažne države dodate su i bespilotne letelice "barjaktar".

"Stručnu obuku u inostranstvu završilo je 3.325 vojnih lica. Opremljeni su bolje nego ikada, jer su ulaganja u naoružanje porasla za 191 odsto. Dodali smo dobro poznate borbene bespilotne letelice barjaktar ​​u naš vojni arsenal", dodao je Kurti.

Samoproglašena država ima sporazume o saradnji potpisane sa Ujedinjenim Kraljevstvom, Albanijom, Letonijom, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom i Hrvatskom.

"A u vežbama 'Defender Europe 21 i 23' postrojili smo se rame uz rame sa našim saveznicima u najvećem poduhvatu vojnih vežbi na evropskom kontinentu od kraja Drugog svetskog rata. Sa Bezbednosnim snagama, bezbedni u odbrani Republike", poručio je Kurti.

Premijer privremenih prištinskih institucija, ali i njegovi zaštitnici sa Zapada prave se da ne znaju da se, militarizujući "Kosovo" otvoreno krše i Rezolucija 1244 Ujedinjenih nacija i Kumanovski sporazum. 

Beograd već danima upozorava da Priština naoružava svoje Kosovske snage bezbednosti moćnim sistemima kako bi ih transformisala u vojsku Kosova.

"To oružje Prištine ne može da se poredi sa vojnim potencijalom Vojske Srbije, ali su to jasne naznake da imaju strategiju razvoja svoje vojske na Kosovu", rekao je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević.

Kurtijev ministar odbrane Ejup Maćedonci, koji je inače svojevremeno bio i član OVK, naveo je nedavno, da očekuje da će takozvane Kosovske bezbednosne snage (KBS) i bez saglasnosti Kfora uskoro moći da vršljaju na severu Kosova i Metohije, što srpska strana, razumljivo, doživljava kao "otvorenu pretnju".

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun poručio je da nije slučajno da Albanci šalju poruke na koje Zapad ne reaguje  - da je KBS naslednica OVK - terorističke udarne pesnice za nasilnu realizaciju velikoalbanskog projekta.

"Samo idiot može da se pravi da ne vidi da idu ka formiranju prave vojske, koja ne sme da postoji ne po Kumanovskom sporazumu, ni po Rezoluciji 1244, ni po njihovom takozvanom Ustavu, ni po famoznom Ahtisarijevom planu koji nije prihvaćen, a na koji su se pozivali pišući 'ustav'. Kfor bi to morao da razoruža i spreči", ukazao je nedavno, u razgovoru za RT Balkan general Milorad Stupar.

image