Srbija i Balkan

Vučić: Putujem u Njujork na sednicu Saveta bezbednosti UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre posete Njujorku otići će u Kinu
Vučić: Putujem u Njujork na sednicu Saveta bezbednosti UN© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da će otići u Njujork na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja će biti održana 23. oktobra.

"U nedelju idemo u Kinu, nakon toga u Beograd dolaze međunarodni posrednici, 21. u noć idem u Njujork", naveo je Vučić.

Na sednici će, inače, biti razmatran novi šestomesečni Izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK).

Sednica je prvobitno bila zakazana za 18, ali je pomerena na 23. oktobar.

Govoreći o Milanu Radoičiću, rekao je da se sprovodi istraga, da on "nije sudija ni tužilac", da bi donosio presudu.

"Radoičića tužilac tereti za teška krivična dela koja je sam priznao, istraga će se nastaviti, optužnica će biti podignuta. Svi aspekti istrage biće pokriveni, od toga odakle novac za oružje na crnom tržištu i sve će biti ustanovljeno. To je naša i međunarodna obaveza i mi ćemo je obaviti", jasan je Vučić.

On je rekao da "jedan deo ljudi spolja želi da ograniči Srbiju", a u tome pronalaze pomagače u Srbiji.

"Neko iz Srbije je pisao Žozepu Borelju da uvede sankcije protiv lidera njihove zemlje. To se nikada nigde nije dogodilo. Da ostavite po strani svaku politiku jer je nemaju, osim što traže da uvedemo sankcije Rusiji, što slušam svaki dan", dodao je Vučić.

O dolasku takozvane petorke u Beograd, kazao je da se nada da oni na drugačiji način žele da postave probleme oko rešavanja krize na Kosovu i Metohiji.

"Svakoga dana se suočavamo sa pritiscima. Ne verujem da je to slučaj sa petorkom jer oni na drugačiji način žele da postave probleme oko rešavanja krize na KiM. Videćemo kakav je paket i šta donose 21. oktobra", dodao je Vučić.

image