Srbija i Balkan

Višković: Dodik uskoro u Rusiji; Budućnost Evrope skoro nemoguća bez ruskih energenata

Premijer Republike Srpske nije precizirao tačan datum, ali jeste naglasio da će se poseta održati do kraja godine
Višković: Dodik uskoro u Rusiji; Budućnost Evrope skoro nemoguća bez ruskih energenata© SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uskoro će posetiti Rusiju, rekao je danas za "RIA Novosti" premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Višković nije precizirao tačan datum, ali jeste naglasio da će se poseta održati do kraja godine. 

Višković je na panelu u okviru Šeste ruske nedelje energetike rekao da se danas zbog sujete pojedinih ljudi i političara, želi pokazati da se može funkcionisati bez ruskih energenata, što, kako kaže, uopšte nije tačno.

"Lanci i tokovi snabdevanja gasom su specifičniji u odnosu na tokove snabdevanja naftom. To su u svom obraćanju rekli i potpredsednik Vlade Ruske Federacije Aleksandar Novak, kao i predsednik Rusije Vladimir Putin. Oni su pomenuli da danas Evropa plaća više od 30 odsto veću cenu gasa nego što je to bilo u prethodnom periodu", rekao je Višković, prenela je RTRS.

On kaže da im na ruku ide samo to što je prošla zima bila relativno blaga, a ova jesen je topla.

"Pitanje je do kada će skladišta biti popunjena. Evropa u ovom momentu, može na neki način da balansira u smislu da građani i privreda ne osete u pravom smislu nedostatak tog energenta", naveo je Višković. Ovde se, istakao je, postavlja ključno pitanje, do kada će se stvarati privid.

"Zaista su nerazumne odluke Evrope. Dolazim iz jedne male zajednice, kakva je Republika Srpska, ali mi smo pokazali našu snagu. Nismo hteli da prihvatimo varijantu da se priključimo sankcijama protiv Rusije", naveo je Višković.

Višković je izjavio da Rusija ne odustaje od saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana, što je u svom govoru potvrdio i predsednik Rusije Vladimir Putin. Naglasio je da je interes Srpske da u narednom periodu obezbedi što povoljnije cene energenata, odnosno gasa.

Višković se nalazi u poseti Ruskoj federaciji gde je prisustvovao plenarnoj sednici Šeste nedelje energetike u Moskvi, na kojoj su govorili predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i predsednik Vlade Iraka Mohamed al Sudani.

image