Srbija i Balkan

Epilog velike akcije MUP-a protiv trgovaca ljudima: Spasena deca od 6 do 11 godina

Međunarodna kriminalna grupa uhapšena je u Loznici, a operisali su u Nemačkoj i Francuskoj, gde su zaradili više desetina hiljada evra eksploatacijom dece i mladih
Epilog velike akcije MUP-a protiv trgovaca ljudima: Spasena deca od 6 do 11 godina© МУП Србије

Epilog velike jučerašnje akcije pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP-SBPOK i Evropola, po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, je hapšenje pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo trgovina ljudima.

Uhapšeni su N. T. (1981), Z. M. (1962), J. M. (1981), N. M. (1997) i M. A. (1975), svi iz Loznice, a protiv jedne koja je u pritvoru, biće podneta krivična prijava.

"Sumnja se da su pripadnici ove međunarodne organizovane kriminalne grupe od avgusta 2020. do oktobra 2023. godine, na teritoriji Srbije, Nemačke i Francuske eksploatisali kroz prosjačenje veći broj dece uzrasta od 5 do 11 godina i jednu tridesetsedmogodišnju državljanku Ukrajine, dok su osamnaestogodišnju žrtvu ovog krivičnog dela  držali u položaju sličnom ropskom, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Osumnjičeni su eksploatacijom žrtava trgovine ljudima pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od nekoliko desetina hiljada evra, a novac su koristili za sopstvene potrebe i luksuzan život.

Pretresanjem njihovih stanova pronađeno je više mobilnih telefona i sim kartica, novac, dokumentacija o međunarodnim novčanim transakcijama, kao i USB memorije.

Tokom akcije hapšenja na više lokacija zatečeno je šestoro dece od 6 do 11 godina koja su zbrinuta u saradnji Kancelarije za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima, Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima i Centra za socijalni rad u Loznici, u skladu sa njihovim nadležnostima i načelom najboljeg interesa deteta.

image