Srbija i Balkan

Kurti upozorava na sve veći rizik od insceniranih napada na Srbe, pozvao ih da potkazuju sumnjive

Kurti poručio Srbima na KiM da za Prištinu nema "nepoželjnih zajednica" i pozvao ih da potkazuju sva sumnjiva lica
Kurti upozorava na sve veći rizik od insceniranih napada na Srbe, pozvao ih da potkazuju sumnjive© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti upozorio je da postoji "veliki rizik" da će srpske strukture na KiM "inscenirati napade" tako da izgleda kao da prištinske snage targetiraju Srbe na Kosovu i Metohiji.

Kako prenosi "Koha", Kurti je ocenio da "Srbija nikada ranije nije bila sličnija Miloševićevom režimu po metodama i delovanju".

"Bezbednosne institucije su nedavno istražile rastući rizik od insceniranja nasilnih napada grupa srpskih struktura na Kosovu. Njihov glavni cilj je da okrive kosovsku policiju i predstave je kao silu ugnjetavanja kosovskih Srba", rekao je Kurti i upozorio da Beograd "neće birati sredstva".

"Podrška koju je teroristička grupa dobila od Srbije, s jedne strane tretirajući ih kao heroje, a s druge strane intenziviranjem aktivnosti vojske na granici sa Kosovom samo ih je ohrabrila. Hteli su da preko paravojnih organizacija promene realnost na terenu, ali nisu uspeli. Pokušali su da zloupotrebe manastir Banjska, ali nisu uspeli. Sada će zločinačke formacije koje sponzoriše naš severni sused vrlo verovatno zloupotrebiti etničke razlike u političke svrhe. Prošle nedelje se navršilo 23 godine od svrgavanja Miloševića, 23 godine kasnije, nikada do sada Miloševićeva Srbija nije stekla ovu moć u Srbiji, u pogledu na svet, metodama, ponašanju i delovanju", elaborirao je Kurti.

On je pozvao Srbe na KiM da budu pažljivi i uzdržani od "akata zlonamernog nasilja".

"Pozivam Srbe da budu pažljivi i uzdržani od akata zlonamernog nasilja poslednjih dana. Na Kosovu smo svi jednaki jer je država pravna i demokratska. Ne postoje nepoželjne zajednice. Prijavite sumnjivo ponašanje u svojim sredinama, prenosite saopštenja institucija, budite mirni u svakoj situaciji i ne nasedajte na dezinformacije", poručio je premijer privremenih prištinskih institucija.

image