Srbija i Balkan

Dragana Mitrović za "Global tajms": Srbija neće trpeti prinudu SAD i Zapada

Zapad vrši višestruke pritiske na Srbiju ne bi li je odvojio od Rusije i Kine, ali odluka predsednika Aleksandra Vučića da ode na samit inicijative "Pojas i put" u Pekingu ukazuje da će Beograd nastaviti da vodi nezavisnu politiku, piše profesorka FPN-a za kineski list
Dragana Mitrović za "Global tajms": Srbija neće trpeti prinudu SAD i Zapada© Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Zapadni mediji su se u seriji "propagandnih izveštaja" ustremili na odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ode u Peking na samit inicijative "Pojas i put", što je u skladu sa neumornim vršenjem pritiska na Srbiju da napusti svoja diplomatska načela i pridruži takozvanom "zapadnom političkom narativu", piše Dragana Mitrović, profesorka FPN-a u Beogradu za kineski list "Global tajms".

"Zašto je Zapad toliko nezadovoljan spoljnom politikom Srbije", pita se ona. 

Kako Mitrović navodi, razloge treba tražiti u pokušajima Zapada da, posebno od eskalacije ukrajinske krize, ekonomski i politički potkopa Rusiju, ali i da spreči Kinu da zauzme svoj zasluženi položaj velike sile.

U tom svetlu, tradicionalni prijateljski i strateški odnosi Srbije sa Rusijom i Kinom su "trn u oku" Zapadu koji koristi sva sredstva da uvuče Srbiju u "zapadni tabor", ne bi li oslabio prisustvo svojih glavnih konkurenata u Evropi, zaključuje ona.

Višestrani pritisci na Srbiju

Prvi vid pritiska koji Mitrović navodi je što su SAD i njeni evropski saveznici naoružali i obučili pripadnike 'Oslobodilačke vojske Kosova', transformišući ih u takozvanu 'Kosovsku policiju' i 'Kosovske bezbednosne snage' i otvoreno ih pozivajući da učestvuju u zajedničkim vojnim vežbama, pružajući direktnu vojnu podršku 'nezavisnosti Kosova.'"

Zatim, dodaje srpski akademik, tu je i "niz političkih manevara" SAD čija je svrha identifikovanje "kontraša" u poljima politike i bezbednosti, kao i usađivanje pogodnih aktera.

SAD i Zapad primoravaju Srbiju uvođenjem sankcija visokim funkcionerima institucija vlasti Srbije i liderima srpskih etničkih zajednica, kao što je Aleksandar Vulin, šef Bezbednosno-informativne agencije Srbije, napominje.

"Praveći zlikovce od važnih srpskih zvaničnika koji se zalažu za produbljivanje partnerstava sa zemljama poput Rusije, oni nastoje da stigmatizuju i eliminišu pojedince i struje unutar srpske vlade koji se protive Zapadu" sa idejom da primoraju Srbiju na okretanjem ka toj geopolitičkoj strani, navodi Mitrović.

Poruka Vučićevog odlaska u Peking

Odlučnost predsednika Vučića da poseti Kinu i prisustvuje samitu "Pojas i put" pokazuje da Srbija neće trpeti prinudu SAD i Zapada i da će nastaviti da produbljuje odnose sa tradicionalnim, prijateljskim zemljama poput Kine, ističe profesorka sa FPN-a.

"Rezultati srpskih izbora u potpunosti pokazuju da velika većina građana Srbije snažno podržava politiku predsednika Vučića u Kini, visoko afirmišući dostignuća kinesko-srpske saradnje. Od implementacije BRI, bilateralna saradnja Kine i Srbije je cvetala, a predstavljanje Globalne bezbednosne inicijative, Globalne razvojne inicijative i Globalne civilizacijske inicijative pruža nove mogućnosti za produbljivanje saradnje dve zemlje", navodi.

Srbija veruje da će ove tri inicijative obezbediti novi, široki prostor za saradnju u izgradnji multipolarnog svetskog poretka sa jednakim mogućnostima za sve strane, zaključuje prof. Dragana Mitrović.

image