Srbija i Balkan

Novi mamac iz EU za Zapadni Balkan: Fon der Lajen ponudila šest milijardi evra

Šefica Evropske komisije je istakla da je potrebno približiti ekonomije zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije, dodavši da je za članstvo u EU potrebno sprovesti reforme
Novi mamac iz EU za Zapadni Balkan: Fon der Lajen ponudila šest milijardi evra© Tanjug/AP Photo/Fermin Rodriguez

U planu je investicioni paket za Zapadni Balkan vredan šest milijardi evra, saopštila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sa samita Berlinskog procesa u Tirani, dodavši da je sprovođenje reformi neophodnih za pristupanje EU uslov za ulaganje.

"Predložili smo investicioni paket vredan šest milijardi evra koji se sastoji od dve milijarde evra u grantovima i četiri milijarde evra u zajmovima. Međutim, novac će biti uložen tek nakon što budu sprovedene reforme. Dakle, to je uslovno. Odlično funkcioniše u Evropskoj uniji i verujem da će funkcionisati na Zapadnom Balkanu", poručila je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i albanskim premijerom Edijem Ramom.

Ona je istakla da je potrebno približiti ekonomije zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije, dodavši da je za članstvo u EU potrebno sprovesti reforme, prenosi Tanjug.

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je izjavila da je Srbija bila prva na Zapadnom Balkanu koja je predala konkretan portfolio projekata. Dodala je da Srbija u te reforme veruje i da od njih ne beži.

Fon der Lajen je navela da se plan sastoji od četiri tačke - pristup zemalja Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU u ključnim oblastima, formiranje jedinstvenog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu, sprovođenje reformi i povećanje investicija EU u Zapadni Balkan ukoliko neophodne reforme budu sprovedene.

Prema njenim rečima, zajedničko regionalno tržište zemalja Zapadnog Balkana će povećati BDP regiona za 10 odsto, a za pristup jedinstvenom tržištu EU potrebno je sprovesti reforme kako bi se zemlje regiona ekonomski približile članicama Unije.

image