Srbija i Balkan

Brisel o sporazumu Srbije i Kine: Obavezan raskid zbog članstva u EU

Beograd će morati da napusti sve bilateralne sporazume o slobodnoj trgovini na dan pristupanja Evropskoj uniji, poručuje portparol EU Peter Stano
Brisel o sporazumu Srbije i Kine: Obavezan raskid zbog članstva u EUGetty © Sean Gallup/Getty Images

Srbija se obavezala da će na dan pristupanja Evropskoj uniji istupiti iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini, izjavio je portparol EU Peter Stano, nakon što su srpski i kineski zvaničnici potpisali upravo takav jedan ugovor u Pekingu.

Stano je objasnio da povlačenje Srbije iz trgovinskih sporazuma sa trećim licima nije "novi uslov, već opšte pravilo koje važi za sve zemlje kandidate koje žele da uđu u EU", prenosi "Radio Slobodna Evropa".

Citirajući evropske zvaničnike, ovaj medij koji finansira vlada SAD piše da Srbija može da sklapa trgovinske sporazume sa drugim državama ili organizacijama za pristupanje EU, pod uslovom da nisu u suprotnosti sa odredbama Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji.

Srbija i Kina su danas u Pekingu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga potpisale niz sporazuma, od kojih je najvažniji pomenuti Sporazum o slobodnoj trgovini.

Na početku posete srpske delegacije Kini, Vučić je rekao da će sporazum dve zemlje o slobodnoj trgovini stupiti na snagu do maja ili juna naredne godine i ukazao na njegov veliki značaj za srpsku privredu.

U Pekingu se danas i sutra održava samit Kine sa predstavnicima 130 zemalja, čime se obeležava decenija inicijative "Pojas i put", ključnog geopolitičkog projekta predsednika Si Đinpinga.

Ovom događaju prisustvuje i predsednik Rusije Vladimir Putin.

image