Srbija i Balkan

Odluka Nove srpske demokratije: Andrija Mandić kandidat za predsednika Skupštine CG

Sednica Skupština Crne Gore, na kojoj će se birati novo rukovodstvo i konstituisati nova parlamentarna većina, mogla bi da bude održana 24. oktobra
Odluka Nove srpske demokratije: Andrija Mandić kandidat za predsednika Skupštine CG© Milan Maricic/ATAImages

Glavni odbor Nove srpske demokratije (NSD) jednoglasno je podržao politički sporazum o formiranju nove 44. vlade i podržao lidera stranke Andriju Mandića kao kandidata za predsednika Skupštine Crne Gore.

Sednica Skupština Crne Gore na kojoj će se birati novo rukovodstvo i konstituisati nova parlamentarna većina mogla bi da bude održana 24. oktobra, potvrđeno je portalu RTCG.

Jedna od opcija je da istog dana budu izabrani i predsednik i većina potpredsednika parlamenta. Sednicom bi do izbora predsednika trebalo da predsedava Milan Lekić, najstariji poslanik.

Planirana su i potpredsednička mesta za još tri politička subjekta nove vlasti i jedno potpredsedničko mesto iz reda parlamentarne opozicije.

Prema Sporazumu o formiranju nove vlasti mesto predsednika Skupštine pripada Novoj srpskoj demokratiji.

Nakon što se konstituiše skupštinska većina i izabere novo rukovodstvo Parlamenta, na dnevni red bi mogao doći i izbor nove vlade čiji bi premijer bio aktuelni mandatar Milojko Spajić.

Pokret Evropa sad odredio je svoje kandidate za mesta ministara, a do kraja dana trebalo bi da do kraja dana izglasa sastav i program buduće vlade.

Ranije je najavljeno da će buduću vladu činiti, pored Pokreta Evropa sad, Demokratska Crna Gora, Socijalistička narodna partija i koalicija albanskih partija Albanski forum.

Prema ranijem dogovoru, manjinsku podršku budućoj vladi daće koalicija ZBCG iz čijih redova će biti predsednik Skupštine.

Nova vlada trebalo bi, uz premijera, da ima zamenika premijera, četiri potpredsednika i 18 ministarstava, a na čelu Skupštine Crne Gore bio bi lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

image