Srbija i Balkan

Albanci ulaze u Spajićevu vladu

Albanski forum je poručio da je spreman na saradnju "sa subjektima sa kojima je u dosadašnjim demokratskim procesima bilo razlika"
Albanci ulaze u Spajićevu vladu© R.R./ATAImages

Albanski forum je prihvatio poziv mandatara Milojka Spajića za učešće u 44. Vladi Crne Gore, preneo je Portal RTCG.

"Kao najveći politički subjekat Albanaca u Crnoj Gori, Albanski forum na ovaj način želi da potvrdi programska opredeljenja da Albanci u Crnoj Gori budu istinski partner svim demokratskim, prozapadnim snagama u Crnoj Gori, na njenom evropskom i evroatlanskom putu", saopštio je Albanski forum.

Donošenje ovakve odluke bilo je, kako oni dodaju, olakšano "demokratskim, prozapadnim duhom"  programskih načela mandatara Spajića, posebno odlučnošću da se istraje na putu za ulazak u EU, uz spremnost na potpuno usklađivanje spoljne politike Crne Gore sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući i sankcije Rusiji. 

Spajićev "plus" bila je i njegova ambicija da Crna Gora bude kredibilni član NATO-a, kao i da se nastavi saradnja sa svim susednim državama, "uključujući i Republiku Kosovo".

"Albanski forum će ponuditi konkretan dokument, koji će na principima afirmativne akcije omogućiti ravnopravno učešće Albanaca u društvenim kretanjima, s posebnim akcentom na njihovu proporcionalnu zastupljenost u državnim institucijama i javnim službama Crne Gore, kao i na decentralizaciji vlasti, što podrazumeva više autonomije lokalnim samoupravama", poručili su Albanci.

Albanski forum je zato spreman na saradnju "i sa subjektima sa kojima je u dosadašnjim demokratskim procesima bilo razlika".

"To potvrđuje i potpis svih subjekata koji daju podršku budućoj Vladi, na ponuđenom Sporazumu čija su programska opredeljenja kompatibilna i sa programskim ciljevima Albanskog foruma", piše u saopštenju Albanskog foruma. 

image