Srbija i Balkan

Crna Gora korak do nove vlade: Ko je dobio, ko je izgubio i ko slomio zube tvrdom voćkom – Srbima?

Među nekima u Podgorici sa olakšanjem dočekano da je "britanska ambasada, za razliku od ambasade SAD, zauzela blaži stav prema najavama da će vlada biti napravljena glasovima koalicije ZBCG"
Crna Gora korak do nove vlade: Ko je dobio, ko je izgubio i ko slomio zube tvrdom voćkom – Srbima?© Amir Hamzagic/ATAImages

Jeste u poslednji čas, ali sve su prilike da je Milojko Spajić uspeo da namakne većinu za formiranje nove, 44. vlade Crne Gore i da sastavi ono što se pre samo koji dan činilo nesastavljivim i nespojivim.

I to kakvu većinu - ne 41, ili 42 poslanika, ne ni 44 kako je sam tvrdio pre mesec dana - Spajićevu vladu, po najnovijoj računici, podržaće čak, kako je prekjuče najavio mandatar – 49 poslanika

Dan uoči svečanog ručka koji će u Podgorici u čast dolaska patrijarha srpskog gospodina Porfirija u Vili Gorica prirediti predsednik Crne Gore Jakov Milatović i kome će uz patrijarha i predsednika prisustvovati i mitropolit crnogorsko – primorski Joanikije, episkop budimljansko - nikšićki Metodije a pozvani su i predstavnici ostalih verskih zajednica u Crnoj Gori, kao i najviši zvaničnici Vlade i Skupštine kao i sam mandatar Milojko Spajić, "svetlo dana" ugledao je "nacrt platforme koja će služiti kao osnov za formiranje nove vlade" koji su jutros objavili svi crnogorski mediji.

Iako nije poznato kako je pomenuti nacrt jutros iznenada ugledao svetlo dana, po njemu, a po reakcijama u Podgorici, reklo bi se da je reč o već završenom poslu.

Pokret Evropa sad dobiće u novoj vladi 10 ministarstava, Demokrate četiri, SNP – dva, a dvema albanskim koalicijama pripašće po jedno ministarstvo. Po istom sporazumu, mesto predsednika Skupštine Crne Gore pripada Novoj srpskoj demokratiji, odnosno Andriji Mandiću iz koalicije Za budućnost Crne Gore.

Na prvi pogled, najveći gubitnik u čitavom, u poslednjih par dana očigledno završenom poslu, mada neke "neverne Tome" ostavljaju mogućnost da se u narednih par dana obavi i fino podešavanje raspodele ministarstava i mesta po dubini, jesu Bošnjačka stranka i - Dritan. Mada, ovde valja imati u vidu veoma važnu činjenicu da je "Glas Amerike" pre samo 24 sata objavio izjavu Milojka Spajića da su, što se Bošnjačke stranke tiče – "vrata još otvorena".

A pre samo koju nedelju, u dobra stara vremena za Bošnjake, Glavni odbor ove stranke na sednici u Rožajama prihvatio je učešće u vladi, krenulo je licitiranje ko će od stranačkih kadrova na koju funkciju, ko će dobiti koje ministarstvo.

U nacrtu sporazuma koji je jutros u Podgorici "ugledao svetlo", od Bošnjačke stranke – ni slova.

Što se tiče Abazovića i GP URA poslednjih par dana desilo se više obrta, ali ne i najavljeni sastanak Spajića i Abazovića i to zbog toga što Abazović, kako je objavljeno iz PES-a – nije pokazao neku "naročitu zainteresovanost". Kakva je u svemu računica trenutnog tehničkog premijera, pokazaće, rekli bi u Crnoj Gori, vreme koje dolazi.

Podgorički portal "IN4S" danas, na svoj način "izražava žaljenje što u izvršnoj vlasti neće biti ni g. Adrijana Vuksanovića, predsednik Hrvatske građanske inicijative koji je, navodi portal, već obavestio znatiželjno "pučanstvo" da njegova Hrvatska građanska inicijativa (HGI) neće biti deo vlasti, "ukoliko ZBCG da podršku novoj Vladi Crne Gore".

"Uzimajući u obzir kompletno njegovo političko delovanje, kao i činjenicu da ima iskustva jedino u oblastima 'bez portfelja', uvereni smo da će Crna Gora 'izdržati', a da će se nova vlast 'izboriti' sa činjenicom da će, na brojne izazove, morati odgovoriti bez 'prekaljenog', 'dobronamernog' i 'čestitog' Adrijana u svojim redovima", navodi "IN4S" u redakcijskom tekstu.

Ono što je danas, međutim, važnije od Abazovića i Bošnjačke stranke, kao i HGI, jeste da je "britanska ambasada, za razliku od ambasade SAD zauzela blaži stav prema najavama da će vlada biti napravljena glasovima koalicije ZBCG".

Iz ove ambasade, naime, danas je, na olakšanje crnogorske javnosti zainteresovane da država što pre dobije vladu, "Vijestima" saopšteno  da će "Ujedinjeno Kraljevstvo sarađivati sa novom vladom u meri u kojoj ona bude delila vrednosti i interese te zemlje", odnosno "UK".

Politikolog Vladimir Pavićević u izjavi za RT Balkan konstatuje danas da je "napravljen kompromis koji najavljuje novu vladu".

"Taj kompromis znači da Andrija Mandić postaje predsednik crnogorske skupštine, a da koalicija ZBCG nema svoje predstavnike u samoj vladi. Članove vlade imali bi svi drugi tridesetoavgustovski pobednici, uključujući Dritanovu i stranke nacionalnih zajednica koje to bude želele", mišljenje je Pavićevića.

On izjavu američke ambasadorke tumači "kao poruku da se u koalicioni sporazum nove vlade unesu garancije prozapadnog kursa Crne Gore".

"Budući da je koalicija ZBCG proglasila moratorijum na ona najteža pitanja, nema prepreka da se nova vlada formira na osnovu dogovora koji je postignut pre dva dana", kaže Pavićević.

Vladislav Dajković, predsednik Slobodne Crne Gore koja je na proteklim izborima ostala van parlamenta, u izjavi za RT Balkan danas kaže da bi "formiranjem vlade koja bi bila sastavljena na temelju izborne volje iskazane 11. juna na dobitku bili samo građani Crne Gore, a na gubitku bi bile one zapadne ambasade koje su na sve načine pokušale da zaobiđu volju građana Crne Gore i da nametnu svoje teme i svoje želje pa i svoje frustracije koje su uslovljavale gospodina Spajića poslednjih nedelja da nipošto, ni po kom scenariju, ne pusti u novu vladu srpske predstavnike iz Koalicije Za budućnost Crne Gore".

"Iako smatram da je koalicija ZBCG zaslužila mnogo više pozicije opet nekako smatram i da je pozicije predsednika Skupštine kao jedna od tri najvažnije u državi ipak na neki način uvertira koja će odškrinuti vrata i ostalim predstavnicima srpskog naroda da zauzmu važne  pozicije u novoj izvršnoj vlasti u Crnoj Gori", mišljenja je Dajković.

Spasoje Tomić, srpski političar iz Crne Gore, u izjavi za RT Balkan konstatuje danas da je "posle mnogo natezanja oko formiranja Vlade, ipak došlo je do definitivnog dogovora".

"Kao što se negde i očekivalo, prozapadni politički subjekti su preuzeli izvršnu vlast, dok je koalicija ZBCG dobila zakonodavni dom i mesta po dubini. Velika je stvar što će Andrija Mandić kao nacionalni Srbin i predsednik nacionalne srpske stranke biti na čelu parlamenta. Naravno, to uprkos depresiji DPS-a i lažnog patriotizma koji šire, ne znači da će parlament neko preseliti u Čačak, već to znači da se stvari menjaju, da politički predstavnici Srba posle više decenija postaju prihvatljiv partner", kaže Tomić.

Po njemu, "koraci su mali" ali je naš sagovornik siguran da će se "Crna Gora u budućnosti vratiti sebi, naročito nakon popisa, kada se neke stvari jasno pokažu".

"Kao gubitnik iz čitavog procesa verovatno će izaći GP URA čija pozicija u opoziciji kako sada stvari stoje neće biti nimalo jednostavna jer su deo avgustovske većine iz 2020. i po njih bi bilo politički pogubno da deluju sa DPS-om, pa će vrlo verovatno zauzeti konstruktivnu poziciju naspram vlasti uz doziranu kritiku, amandmanska delovanja pa i glasanja za određene predloge većine u parlamentu. Naravno, ekonomski aspekt mora biti isto tako u fokusu i tu je podizanje ekonomske saradnje sa Srbijom od velikog značaja i to nikome ne smije smetati, već se stvari moraju sagledavati realno", reči su Tomića.

Što se tiče crnogorske javnosti, komentari su različiti a društvene mreže od jutros su se "usijale".

Jedni tako konstatuju, bez navođenja imena, ali, da se nazreti o kome je reč, da "najčasnijeg" u jutros objavljenom sporazumu nema. Drugi kažu da je sramota da ZBCG nema u vladi, i da će se naknadno videti "kako će sve to i izgledati". Treći su uvereni, da "kako je ustala kuka i motika protiv srpskih predstavnika – dobro je i ovo".

"Bošnjaci su van vlade samo zbog ucena i alavosti Ibrahimovića, jer je sebi dao veliko pravo da ucenjuje Srbe svojim ulaskom i da SD uđe u vladu pa je dobio po zasluzi. Tako isto je prošao i veliki srbomrzac Vuksanović, slomili su zube tvrdom voćkom – Srbima. Andriji srećno", stoji u jednom od komentara.

Ima i onih koji su razočarani najavom da će Mandić biti predsednik Skupštine CG.

"Zbogom Evropo, nemoj više čekati na nas. Sve je super, idealno, osim predsednika Skupštine Crne Gore. To nas vraća u 90-te. Bravo Bošnjaci što niste prihvatili da vas uvuku u ovakvu vladu", navodi jedan od komentatora na društvenim mrežama  dok drugi pita – "Ima li ko da predstavlja Crnogorce u ovoj vladi?"

image