Srbija i Balkan

Otvorena nova glavna železnička stanica u Beogradu: Pet perona, osam koloseka i restorani (VIDEO)

Nakon skoro pola veka, Beograd je dobio novu glavnu železničku stanicu koja je sasvim modernizovana
Otvorena nova glavna železnička stanica u Beogradu: Pet perona, osam koloseka i restorani (VIDEO)© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Nova zgrada železničke stanice Beograd Centar u Prokopu, koja se prostire na više od 6.000 kvadratnih metara, otvorena je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Zdanje se prostire na 5.600 metara kvadratnih i zadovoljava najviše standarde u putničkom železničkom saobraćaju.

"Prethodnici su imali druge interese i druge snove. Dok vi sanjate šta ćete da uradite za ljude, oni su razmišljali uglavnom šta će da urade za sebe. Ali neću danas ništa loše da govorim o bilo kome, prosto nije ni trenutak, ni vreme", rekao je Vučić obilazeći novu stanicu.

Želim da čestitam Beograđanima dan oslobođenja grada od fašizma, to je veliki dan, poručio je predsednik.

"Danas, 20. oktobra, otvaramo zgradu u čast Beograda, slobode Beograda i u čast našeg slobodarskog grada", naveo je Vučić i istakao da se otvara 6.250 kvadrata stanične zgrade, za koju, kako kaže, stvarno misli da je na ponos svakog građanina naše zemlje.

Predsednik je istakao da će Beograd i Srbija biti potpuno drugačiji kada bude 2028. godine otvorena prva linija metroa.

"Dodatna parking mesta će biti potrebna, pored garaže... jer će tu i Telekom, Dunav osiguranje i svi drugi ovde imati zgrade. Ovo postaje novi centar grada, svi će hteti da budu tu, jer će sve biti na jednom mestu", rekao je Vučić i čestitao svima koji su učestvovali u projektu nove stanične zgrade.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio da se večeras radi o velikoj pobedi i naveo da su ljudi iz RS ponosni na sve što se uradi u našoj zemlji.

"Ponosni smo na novo lice Srbije koje je obezbedio predsednik Vučić sa svojim timom. One Srbije koja je po volji i želji svog naroda", kazao je Dodik.

Kako je dodao, mnogi su predsednici Republike Srpske bili u Beogradu, ali nisu imali podršku kao što je Vučić daje Banjaluci.

"Do sada sam samo imao tapšanje po ramenu, a kada se radi o Vučiću tu se nađe i koji milion za nas... Živela Srbija i srpski narod", poručio je Dodik.

Nenad Stanisavljević, ispred Infrastrukture "Železnice Srbije rekao je da su radovi počeli avgusta 2022. godine, što znači da je novi objekat u Prokopu izgrađen za nešto manje od 15 meseci, nakon što ovaj posao nije bio završen u prethodnih skoro pola veka.

Infrastruktura železnice Srbije će, kako je naveo, u narednom periodu izgraditi prvi i drugi kolosek u Beograd Centru, svaki dužine od po 500 metara, ali ovaj posao nije deo projekta izgradnje nove stanične zgrade u Prokopu, niti je na bilo koji način uticao na izvođenje radova na izgradnji stanične zgrade ili funkcionisanje saobraćaja u stanici.

"U samoj stanici izgrađeno je i 14 lokala, površine 811 kvadratnih metara, različite komercijalne namene - maloprodaja, restoran, rent a kar, pekara, kafeterija, novinarnica, menjačnica, a svoje prostorije u objektu imaće i MUP Srbije, Turistička organizacija Beograda i ambulanta. U stanici Beograd Centar na koti 105 prethodno je izgrađena, proširena i promenjena betonska konstrukcija površine od skoro 50.000 kvadratnih metara. Vrednost radova iznosila je oko 1,4 milijardi dinara. Ti radovi trajali su od maja 2020. do avgusta 2022. godine", rekao je Stanisavljević.

Istakao je da u narednom periodu predstoji i izgradnja pristupne drumske saobraćajnice koja treba da poveže auto put i stanicu Beograd Centar, a u toku je tenderska procedura za izradu projekta.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Srbija voza Ivan Bulajić rekao je danas da će otvaranjem jednog velelepnog objekta kakav je železnička stanica Beograd centar putnici dobiti jedno novo korisničko iskustvo, jer je stanica opremljena mnogim pogodnostima koje će olakšavati putovanja.

"Možda najvažnije za putnike je novitet u oblasti bezbednosti, jer je ovaj objekt opremljen izuzetno velikim brojem kamera za video-nadzor, postoje barijere i na perone ne može da se uđe bez karte. Postoji policijska stanica i ambulanta koja će biti na usluzi našim putnicima", rekao je Bulajić za Tanjug.

Bulajić je rekao da se redovno sprovode istraživanje korisničkog iskustva i ono je do sada pokazivalo da je domen stanica bio bodovan nešto slabije od usluge koje se pružaju u vozovima.

"Ja sam siguran da će otvaranjem ove stanice sada i taj skor da se podigne i da se dovede u ravan koji mi očekujemo", istakao je Bulajić.

On je dodao da se radovi na završetku pruge do mađarske granice sprovode vrlo intenzivno i da postoje najave da će biti završena pre roka, a da uskoro treba da počne modernizacija pruge između Beograda i Niša.

image