Srbija i Balkan

Pismo Eparhije raško-prizrenske EU, OEBS-u, Euleksu i Kvinti zbog deportacije igumana Fotija

Iguman koji je na toj dužnosti već 13 godina, i pored poštovanja pravne procedure produžavanja boravka na Kosovu u cilju dobijanja kosovskih dokumenata, deportovan
Pismo Eparhije raško-prizrenske EU, OEBS-u, Euleksu i Kvinti zbog deportacije igumana Fotija© РТ Балкан

Eparhija raško-prizrenska uputila je pisma šefovima Kancelarije Evropske unije i misija Euleks i OEBS, kao i ambasadorima zemalja Kvinte u cilju zaštite igumana manastira Devine vode, protosinđela Fotija koji je deportovan u Severnu Makedoniju nakon 13 godina boravka na Kosovu, prenosi danas popodne portal "Kosovo onlajn" nezvanična saznanja iz sedišta Eparhije.

U pismu je navedeno da je iguman koji je na toj dužnosti već 13 godina, i pored poštovanja pravne procedure produžavanja boravka na Kosovu u cilju dobijanja kosovskih dokumenata, deportovan.

Eparhija će, prenosi ovaj portal, svim nadležnim pravnim organima uputiti žalbe zbog diskriminacije, kršenja Zakona o verskim slobodama, kršenja Zakona o upotrebi jezika u toku postupka prijema dokumentacije i deportacije i nedavanja bilo kakvog obrazloženja odluke o odbijanju zahteva za produženje boravka, niti odluke o poništenju prethodne odluke o dozvoli boravka i odluke o prinudnom udaljavanju.

Eparhija raško-prizrenska pre tri dana saopštila je da je protosinđel Fotije, višegodišnji iguman manastira Devina voda nedaleko od Zvečana 20. oktobra po hitnoj proceduri deportovan sa Kosova i Metohije bez ikakvog obrazloženja.

Verski analitičar Jovan Janjić danas je za "Kosovo onlajn" izjavio da  "deportacija igumana Fotija izgleda kao pojedinačni slučaj, ali ima opšti karakter, jer je to poruka celoj SPC na Kosovu, ali istovremeno i srpskom narodu".

"Oni ne znaju ništa novo, ništa konstruktivno da sprovedu, naprotiv oni znaju samo da slede destrukciju i ono što neki najgore u savremenom svetu rade, da sprovode nasilje. Tu matricu su preuzeli od bivšeg crnogorskog predsednika Mila Đukanovića koji je proganjao one sveštenike koji tobože nisu državljani Crne Gore, nisu rođeni tu i to su i oni preuzeli. Kome je iguman Fotije smetao, uredno je imao sva dokumenta i krenuo da produži boravak sa svim dokumentima nakon 13 godina, a oni su ga odmah deportovali. To je očigledan čin nasilja sa jasnom porukom upućenom na više adresa", rekao je Janjić.

Prema njegovim rečima, "da je iole pravde i morala u savremenom svetu koji, kako kaže citirajući Bibliju, 'sav u zlu leži', morale bi da reaguju razne međunarodne organizacije, pre svega one koje imaju svoje predstavnike na Kosovu".

"Ovim se ugrožava jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na slobodu vere, sloboda veroispovesti, a to je jedno od zagarantovanih prava i Poveljom o ljudskim pravima. Na ovaj čin trebalo bi da reaguju svi kojima je to posao, a svaki čovek je dužan da se zalaže za poštovanja prava jer ako vi proterujete sveštenike, monahe, u ovom slučaju nastojatelja jednog manastira, vi u stvari idete protiv vernika koji pripadaju toj crkvi, koji idu za tim sveštenstvom i koji dolaze u taj manastir", rekao je Janjić.

image