Srbija i Balkan

Eparhija raško-prizrenska: Tvrdnje da Crkva nemo posmatra egzodus Srba, zlonamerna kleveta

Tvrdnje da naša Crkva na Kosovu i Metohiji navodno ćuti, da nemo posmatra egzodus i tragediju srpskog naroda na KiM ili da navodno služi interesima bilo koje političke partije krajnje je zlonamerna kleveta, navodi se u saopštenju eparhije
Eparhija raško-prizrenska: Tvrdnje da Crkva nemo posmatra egzodus Srba, zlonamerna klevetawww.globallookpress.com © © Thomas Brey

Srpska pravoslavna crkva nije politička organizacija koja treba da bude poligon bilo kojim organizacijama i pokretima za organizovanje političkih skupova, poručila je Eparhija raško - prizrenska odgovarajući na optužbe Srpskog nacionalnog veća, Narodnog pokreta Otadžbina i Srpskog nacionalnog fronta da ćuti na njihove molbe za održavanje crkveno-narodnog sabora Srba sa Kosmeta.

U saopštenju Eparhije raško - prizrenske navodi se da je SPC najstarija srpska duhovna i narodna institucija na ovim prostorima, koja neprekinuto vekovima deluje, šireći evanđelje, okupljajući narod oko vere u Hrista.

Sveštenstvo i monaštvo SPC sa vernim narodom ostaje i opstaje u najtežim uslovima zahvaljujući čvrstoj veri da jedino pouzdanjem u Boga mogu da ostanu ono što jesu, navodi se u saopštenju i dodaje da su zajedno sa narodom proživljavali sva stradanja.

"Na svim bogosluženjima pozivamo narod da opstane na svojim ognjištima i pored svih teškoća. To je primarna aktivnost naše Crkve i apsurdno je očekivati da SPC koja radi na očuvanju jedinstva našeg naroda oko duhovne tradicije koja nas je vekovima sačuvala, treba da bude angažovana na strani pojedinih političkih organizacija", ističe se u saopštenju.

Naglašava se i da, ako ko ovih godina posle rata na Kosmetu nije ćutao to je SPC.

Odgovarajući na pritužbe da je patrijarh SPC prećutao odgovor na pitanje zašto po prvi put od kako se obeležava Vidovdan, nije održano opelo kosovskim junacima na Gazimestanu, iz Eparhije raško-prizrenske navode da je odluka o služenju parastosa u manastiru Gračanica, gde je služena i liturgija, doneta isključivo zbog bezbednosti vernika, povodom postojeće situacije.

"Tvrdnje da naša Crkva na Kosovu i Metohiji navodno ćuti, da nemo posmatra egzodus i tragediju srpskog naroda na KiM ili da navodno služi interesima bilo koje političke partije krajnje je zlonamerna kleveta, koja dolazi, nažalost od onih, koji se sami retko kada pojavljuju na crkvenim bogosluženjima ili onih koji su svoje porodice sklonili sa Kosova i Metohije i samo se povremeno ovde pojavljuju kao navodno jedini zaštitnici naroda", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da ne žele da budu uvučeni u međupolitičke obračune i stvaranje podela među našim narodom, niti će dozvoliti da se ugled Crkve i naše svetinje koriste za političke svrhe.

Srpsko nacionalno veće najavilo je prvi put održavanje Sabora u Domu kulture Gračanica, koji su otkazali zbog toga što im je gračanički Dom kulture otkazao zakup prostorije. Nakon toga su, kako navode, zahtev za saglasnost da im se prostorije iznajme poslali na šest adresa domova kultura, severno i južno od Ibra, kao i na adresu jedne od srednjih škola u severnom delu Mitrovice, a javno su pozvali vladiku raško-prizrenskog Teodosija da im bude gost.

Iz tog pokreta juče su saopštili da odgovor nisu dobili ni od Crkve i optužuju SPC da se u najtežim trenucima za srpski narod na KiM u poslednjih 30 godina pridružila vlastima da onemogući održavanje Sabora Srba Kosova i Metohije.

image