Srbija i Balkan

Vučević: Kurtiju je meta Srbija, on je tiranin koji sprovodi teror nad Srbima

Ministar je ponovio stav da je Kurti ključni problem i da je u Prištini centar narko-kartela
Vučević: Kurtiju je meta Srbija, on je tiranin koji sprovodi teror nad Srbima© TANJUG/ RADE PRELIĆ/bs

Premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju je meta Srbija i svako ko je na pozicijama odbrane države u pitanju KiM, za njega postaje legitmna meta, rekao je ministar odbrane Miloš Vučević.

Na pitanje da li ga je iznenadilo što ga je Kurti stavio u prvi plan kao "vođu klana" iz Novog Sada, Vučević je za TV Prva ocenio da smatra da je Kurti ključni problem.

"Toliko je besmisleno sve što je rekao, ali ja sam možda malo grublje odgovorio. Zaista mislim da je on ključni problem svih problema i on je tiranin koji sprovodi teror nad KiM", rekao je Vučević.

Ministar je ponovio da je u Prištini centar narko-kartela i svih kriminalnih grupa i dodao da Kurti sprovodi sve ono o čemu je premijerka Srbije Ana Brnabić na sednici Saveta bezbednosti UN govorila.

"Imate sve vreme narativ Kurtija da su kriminalni klanovi baš u zajednicama gde Srbi žive na KiM. E baš su tu skoncentrisane sve kriminalne aktivnosti i klanovi koje oni kao neka kvazidržava imaju pravo da sankcionišu ili bore se protiv toga", rekao je on.

Ministar je dodao da taj narativ prihvata i deo političke scene u centralnoj Srbiji i tako podržavaju Kurtija da govori na taj način.

"Nažalost taj narativ prihvata i deo političke scene u centralnoj Srbiji ovde u Beogradu i tako podržavaju Kurtija da može da kaže - 'pa ne govorim to samo ja, to govore i predstavnici nekih srpskih političkih stranaka' i time mu se daje neki legitimitet", rekao je on.

image