Srbija i Balkan

Skandalozan zahtev SAD na sednici SB: Šta se krije iza želje za ukidanjem UNMIK-a

Iza ovih pokušaja stoji namera da se, sklanjanjem statusno neutralne misije i udaljavanjem od Rezolucije SB UN, širom otvori prostor lažnoj državi za članstvo u svetskoj organizaciji
Skandalozan zahtev SAD na sednici SB: Šta se krije iza želje za ukidanjem UNMIK-awww.globallookpress.com © Li Muzi

Na talasu ranijih prištinskih i zahteva pojedinih zapadnih zemalja da je UNMIK nepotreban na Kosovu i Metohiji i od predstavnika SAD preksinoć je, u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, usledila nova runda udara s ciljem da se međunarodna misija ukine, pišu "Večernje novosti".

Iza ovih pokušaja, smatraju analitičari, stoji namera da se, sklanjanjem statusno neutralne misije i udaljavanjem od Rezolucije SB UN, što je ključan oslonac Srbiji u odbrani teritorijalnog integriteta, širom otvori prostor lažnoj državi za članstvo u ovoj organizaciji. Istovremeno, to je dodatni pritisak da se što pre potvrdi takozvana kosovska državnost.

Predstavnik Amerike je na sednici Saveta bezbednosti na kojoj je predstavljen šestomesečni izveštaj Unmika o KiM, a na kojoj je bila i premijerka Srbije Ana Brnabić, između ostalog, zatražio da se ukine misija UN:

"Savet bezbednosti je svojom Rezolucijom 1244 ustanovio mandat Misije privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu. Mandat Misije je da pomogne da se uspostave uslovi za miran i normalan život svih stanovnika Kosova i unapredi regionalna stabilnost na Zapadnom Balkanu. SAD blisko sarađuju sa partnerima iz EU i NATO-a, kako bi pomogli da se održi mir na severu Kosova i kako bi odvratili od eskalacionih mera obe strane."

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević ukazuje da su se takve poruke ranije uglavnom čule od Velike Britanije, a da je sada taj ton snažno preuzela Amerika.

"Ranije su Englezi pokušali da dovedu u pitanje redovne sednice SB UN i izveštaj UNMIK-a i da time otvore pitanje statusa. To pokazuje da je to sad kod Amerikanaca nekako iskristalisan cilj i da s tim treba da računa i u narednom periodu. Ovo ima veze i sa geopolitikom i sa onim ciljem da se pitanje Kosova reši što pre. Ipak, važno je da Unmik ostaje i pored Kfora i da je i u tom, i drugom pogledu, ponovljena nedvosmislena podrška Rusije i Kine", navodi Milivojević za "Novosti".

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenjuje da zahtev SAD za ukidanjem UNMIK-a predstavlja raskidanje sa kontinuitetom Rezolucije 1244.

"UNMIK je na KiM na osnovu te Rezolucije, a sada se traži ukidanje civilnog i ostanak vojnog prisustva UN. U ovoj fazi, prisustvo NATO-a ne bi moglo drugačije da se realizuje nego preko prisustva Kfora. Dakle, u pitanju su dvostruki standardi i politike zapadnih zemalja za koje je Kosovo država i žele da joj otvore prostor za članstvo", kaže Drecun za "Kosovo onlajn".

Naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu Aleksandar Mitić objašnjava da se situacija promenila zbog toga što  zemlje koje traže ukidanje UNMIK-a, krše Rezoluciju 1244 i praktično urušavaju autoritet misije UN od samog početka:

"Da se ne vraćamo na sve detalje o kršenju Rezolucije 1244, UNMIK, ipak, deluje po njoj. Jasno je zbog čega zemlje poput SAD i Velike Britanije žele da rasformiraju Unmik i unište Rezoluciju 1244. Ta misija je u velikoj meri degradirana upravo zbog postupaka onih koji podržavaju nezavisnost Kosova i koji samim tim krše međunarodno pravo."

image