Srbija i Balkan

Grenel u Novom Sadu: Da je Tramp na vlasti, na Kosovu bi sve bilo drugačije

Vreme je da se odredi datum glasanja i da se formira ZSO, poručio je nekadašnji američki izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine
Grenel u Novom Sadu: Da je Tramp na vlasti, na Kosovu bi sve bilo drugačije© TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ/ bg

Bivši američki izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel,  izjavio je, nakon sastanka sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem, da je nakon što je Srbija smanjila broj svojih trupa duž administrativne linije, vreme da prištinske vlasti odrede datum za održavanje izbora u četiri opštine na severu Kosmeta.

"Jutros sam direktno od ministra odbrane Srbije čuo da oni pozdravljaju prisustvo dodatnih NATO trupa na Kosovu i da su dramatično smanjili broj srpskih trupa duž svoje granice", naveo je Grenel na "Iksu".

To je, kako je ocenio, sjajna vest.

"Aljbin Kurti i Vjosa Osmani sada moraju da odrede datum za izbore na severu i formiraju Zajednicu srpskih opština", istakao je Trampov izaslanik.

Podsećamo, šef evropske diplomatije Žozep Borelj je nedavno izjavio da je "raspoređivanje vojske duž administrativne pogranične linije veoma zabrinjavajuće i mora se odmah zaustaviti".

Grenel je kazao i da Evropska unija nije dovoljno odlučna u pritisku na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i da je prvo potrebno sprovesti potpisane sporazume pre nego što se razgovara o novim.

Grenel je istakao da su predstavnici Prištine ti koji se ne pridržavaju dosadašnjih sporazuma, kao i da Kurti treba da formira ZSO koja je bila u mnogim sporazumima.

"Zašto to ne radi, ne razumem. Mislim da međunarodna zajednica treba da bude mnogo stroža prema njemu jer nije ispoštovao svoj zadatak", navodi Grenel.

Komentarišući povećanje broja NATO trupa na KiM, Grenel je podsetio da je originalna namera bila da na KiM neće biti potrebno prisustvo NATO trupa.

"Da je predsednik Tramp na funkciji, ne bismo imali povećanje NATO trupa na Kosovu. Mi bismo smanjili snage NATO. Predlagali smo četiri različita sporazuma o normalizaciji, i tada sam rekao predsedniku Vučiću i predsedniku Tačiju da ako hoće posao za svoje mlade ljude, i ako žele da razvijaju svoju ekonomiju, da moraju da pričaju o boljem životu, a ne o politici", kazao je Grenel.

Takođe je dodao "da će doći vreme kada će pritisak biti usmeren na Srbe da ostvare veći napredak u rešavanju složenih pitanja na Balkanu".

"NATO trupe ne mogu beskrajno garantovati bezbednost u regionu i potrebno je omogućiti ulazak zapadnim kompanijama na sever Kosova kako bi se iskoristio potencijal Balkana. Ne dopada mi se nedostatak sprovođenja prethodnih sporazuma na Balkanu i mislim da to predstavlja problem za kredibilitet Evropske unije", dodao je Grenel.

Izrazio je zabrinutost zbog situacije na severu KiM i pozvao američke i evropske diplomate da se upuste u dijalog sa lokalnim stanovništvom kako bi bolje razumeli situaciju na toj teritoriji.

image