Srbija i Balkan

Medijski zakon se opet menja: Telekom neće moći da dobije državnu pomoć ako se bavi medijima

U Skupštini Srbije Zakon o elektronskim medijima će pretrpeti izmenu, tako što će biti usvojen amandman koji se odnosi na Telekom Srbiju
Medijski zakon se opet menja: Telekom neće moći da dobije državnu pomoć ako se bavi medijima© FOTO TANJUG/TELEKOM SRBIJA

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je danas da će se prihvatiti amandman koji se tiče dodatnih sredstava zaštite koja bi trebalo da obezbedi konkurenciju i slobodnu tržišnu utakmicu u skladu sa najvišim standardima.

Prihvatiće se amandman kojim Telekom Srbija neće moći da dobije državnu pomoć ukoliko se bavi medijima, a Jovanović je pozvao poslanike opozicije da ne obmanjuju javnost da predloženi zakoni nisu usaglašeni sa Evropskom unijom.

On je istakao da, poput više evropskih zemalja, i Srbija, odnosno državni telekomunikacioni operater, ima pravo da ravnopravno učestvuje na tržištu.

Jovanović je u Skupštini Srbije naveo da su u izradi medijskih zakona učestvovala medijska udruženja, kao i međunarodni partneri i da Vlada Srbije nije ništa uradila na svoju ruku, niti preko noći.

Reagujući na kritike opozicionih poslanika koji su postavili pitanje da li su predložena rešenja u skladu sa Ustavom, on je naveo da je Ustav iz 2006. godine izjednačio državni i privatni kapital i da su predloženi medijski zakoni potpuno usaglašeni sa Ustavom Srbije, medijskom strategijom i odgovarajućom evropskom direktivom.

"U 21. veku ne možete jedan teleko-operator sprečiti da se bavi medijima. Sada telekomunikacioni operatori žive od medija i ne može se dozvoliti da na tržištu državni operator bude osakaćen i da ne može da se bavi medijima, a drugi operatori da to mogu da rade", rekao je Jovanović.

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o amandmanima na Predlog zakona o javnom informisanju i medijima.

image