Srbija i Balkan

Završeno glasanje u Skupštini: Usvojen budžet za 2024. i medijski zakoni

Poslanici su izglasali niz zakona ubrzano, jer je predsednik Srbije najavio da će aktuelni saziv raspustiti sledeće sedmice i raspisati vanredne parlamentarne izbore
Završeno glasanje u Skupštini: Usvojen budžet za 2024. i medijski zakoni© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Skupština Srbije usvojila je danas svih 60 tačaka dnevnog reda među kojima je bio niz zakona, ali i sporazuma, među kojima je najvažniji Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom.

Poslanici Skupštine Srbije izglasali su budžet za 2024. godinu u načelu sa 146 glasova "za" i 31 glasom "protiv", a nije glasalo 13 poslanika.

Ukupni prihodi republičke kase iznose 2.040,9 milijardi dinara, a rashodi 2.238 milijardi.

Prihodi su za 136,9 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto, veći u odnosu na iznos prihoda koji je predviđen rebalansom budžeta za ovu godinu, a rashodi za 5,0 odsto.

Fiskalni deficit budžeta iznosi 197 milijardi dinara, odnosno 2,2 odsto BDP-a i manji je od deficita za ovu godinu, koji je rebalansom projektovan na 2,8 odsto BDP-a.

Usvojen je Zakon o javnom informisanju i medijima, sa 142 glasa "za", protiv "18", a nije glasalo 15 poslanika. Nijedan amandman opozicije koja se bunila zbog ovog zakona, nije usvojen.

Skupština je usvojila i Zakon o elektronskim medijima sa 144 glasa "za" i 14 "protiv", a u njemu je ostala odredba protiv koje se bunila prozapadna opozicija, a u vezi sa pravom Telekoma da osniva medije.

Prihvaćeni su amandmani Odbora za kulturu po kojima se reguliše "kontrola državne pomoći kada je osnivač pravnog lica društvo kapitala koje obavlja delatnost elektronskih komunikacija, a u skladu sa zakonom kojim se regulišu elektronski mediji, a pod uslovom da nije korisnik državne pomoći u skladu sa Zakonom o potvrđivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između evropskih zajednica i njihovih članica sa jedne i Republike Srbije sa druge strane, odnosno zakona koji reguliše kontrolu državne pomoći".

Oba usvojena amandmana uređuju i to da će se državna pomoć ocenjivati na osnovu kriterijuma koji proističu iz primene pravila konkurencije, a koji se primenjuju u EU.

Usvajanje ovog amandmana praktično znači da bi poslovanje Telekoma trebalo da kontroliše Komisija za kontrolu državne pomoći.

Usvojen je i Zakon o izmenama zakona o državnom premeru i katastru sa 144 glasa "za" i 10 glasova "protiv".

Poslanici su usvojili i leks specijalis o projektu EKSPO 2027 - sa 129 glasova za, a protiv je bilo 17 poslanika.

Prema predlogu budžeta za 2024, država će u naredne tri godine izdvojiti po 22,6 milijardi dinara za ostvarenje projekta EKSPO 2027.

Usvojen je i Zakon o udžbenicima, izmene i dopune zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, kao i zakoni o zajmovima.

Poslanici Skupštine Srbije završili su noćas raspravu o svim tačkama dnevnog reda tekućeg zasedanja, a predsednik parlamenta Vladimir Orlić odredio je današnji dan za glasanje.

Poslanici užurbano glasaju za zakone, jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će sledeće sedmice raspustiti aktuelni saziv i raspisati vanredne parlamentarne izbore.

image