Srbija i Balkan

Kad su deca pretnja za roditelje: RT Balkan istražuje sve učestalije slučajeve nasilja u Srbiji

Stručnjaci pojašnjavaju za RT Balkan zašto je povećano nasilje kod najmlađih, kao i ko snosi odgovornost za njihovo ponašanje
Kad su deca pretnja za roditelje: RT Balkan istražuje sve učestalije slučajeve nasilja u SrbijiGetty © Spencer Platt

Od 1. avgusta do danas kancelarija zaštitnika građana formirala je 126 "predmeta" koji se odnose na prava deteta i zaštitu dece, među kojima je najbrojnije ugrožavanje zdravlja dece od strane institucija, druge dece ili roditelja. Međutim, ono što je novina prema rečima ombudsmana Zorana Pašalića, je da su roditelji sve češće ugroženi od strane dece.  

"Sve one prijave koje smo imali odnose se na ugrožavanje zdravlja dece od strane raznih institucija koje se bave obrazovanjem i vaspitanjem, ili od same dece prema deci, ili roditelja prema deci. Na žalost ono što je nov podatak, a to je ugrožavanje dece prema roditeljima", izjavio je on.

Pašalić je dodao da su najčešća rizična mesta škole, bilo koje mesto susreta školskih drugova i vršnjaka, a onda svakako i porodice.

Ko su žrtve a ko počinioci?

Pravni ekspert za nasilje u porodici dr Slađana Jovanović za RT Balkan kaže da se ono ranije odnosilo na negativno i ponavljajuće ponašanje prema starima koji su fizički nemoćni, nevidljivi i zanemareni i koji prijave da su žrtve tek kad im je dogorelo do nokata. 

"U sudu ima i toga da deca, govorimo o starijim maloletnicima, budu nasilna prema roditeljima. Uglavnom su to problematična deca koja dolaze iz disfunkcionalnih porodica u kojima se praktikuje nasilje, ili imaju samo jednog roditelja koji nema adekvatne kapacitete ili su previše zaštitnički prema deci", dodajući da deca počinioci nasilja "imaju loš uspeh u školi, redovno odsustvuju, neretko koriste alkohol ili psihoaktivne supstance i osetljivi su na zabrane".

Nasilje se, kako naglašava, uglavnom vrši nad majkom, mada može da bude i nad braćom, sestrama, babama i dedama.

"Odgovor suda je da se u takvim slučajevima uvedu strože vaspitne mere, poput posebne obaveze redovnog pohađanja škole i prepisivanje grupnih ili individualnih tretmana u cilju prevazilaženja poremećaja u ponašanju, kao i pojačan nadzor organa starateljstva ili roditeljstva", nabraja prof. Jovanović.

Od dečjih prava do roditeljskih obaveza

Savetnica za vaspitanje Biljana Grbović iz Novog Sada za RT Balkan kaže da je ne iznenađuju ovi podaci, kao i da ako se ovaj trend nastavi, očekuje da se situacija značajno pogorša.

"Kao neko ko svakodnevno drži predavanja u svim gradovima Srbije, upoznata sam sa načinom razmišljanja roditelja, njihovim uverenjima i stavovima. Ubeđena sam da se nad nama vrši manipulacija sa tom pričom o dečjim pravima, zamenom autoriteta i nametanjem krivice roditeljima", objašnjava.

Ona kaže da se tom agendom da dete treba da se štiti od roditelja, te da će svaka oštra reč da ih slomi, i došlo do toga da se roditelji sada plaše svoje dece, da trpe omalovažavanja, psihička maltretiranja, krađe, neretko i batine, a da mališani stiču poziciju moći.

Navodi slučaj koji najbolje ilustruje ponor u kome se srpska porodica nalazi - da je devojčica zagrlila majku i tom prilikom joj skinula zlatni lančić sa vrata, a da je dečak udario majku jer mu nije kupila telefon.

"Prestali smo da verujemo u postojanje Boga, udaljili se od ispravne trase, izgubili jasnoću i vertikalu kako treba da funkcioniše porodica, tražimo moderna, brza i sofisticirana rešenja koja očigledno imaju kontraefekat, jer dobijamo egoističnu, sebičnu, manje sposobnu decu, bez ideala i volje za radom", zaključuje ona.

Saša Stefanović, direktor Mreže organizacija za decu Srbije za RT Balkan ističe da deca nikada ne mogu da budu kriva i da je odgovornost uvek na odraslima.

"Deca su manje empatična kao posledica manjka igre napolju a više digitalnih uređaja i društvenih mreža, pa su spremnija da ulaze u konflikte. A u društvu u kome nema solidarnosti i pravednosti, dok se ističe materijalno, sve to deca vide, nekritički ponavljaju i na kraju, samo oslikavaju dominantno stanje u društvu", poručio je.

Prema njegovim rečima, svi oni koji govore da su veća prava dece dovela do povećanja nasilja su ili maliciozni ili intelektualno lenji, te ad nikako ne treba mešati "prava i obaveze, jer su to različite, nepovezane stvari".

image