Srbija i Balkan

Za četiri meseca prijavljeno 470 slučajeva nasilja među decom: Više u osnovnim, nego u srednjim školama

Najveći broj prijava preko platforme "Čuvam te" vezan je za psihičko nasilje, a pojedine žrtve su trpele i više od jednog oblika nasilja
Za četiri meseca prijavljeno 470 slučajeva nasilja među decom: Više u osnovnim, nego u srednjim školamaGetty © Sean Gallup

Za četiri meseca koliko je prošlo od kako je otvorena platforma "Čuvam te" prijavljeno je oko 470 slučajeva nasilja nad decom školskog uzrasta. U prijavama se navodi da su pojedine žrtve trpele više od jednog oblika nasilja, a najveći broj prijava vezan je za psihičko nasilje.

Ovo piše u izveštaju o radu platforme "Čuvam te" koju je osnovala Vlada Srbije i koja je počela sa radom 19. maja. Takođe, navodi se da je u osnovnim školama više nasilnih slučajeva, nego u srednjim školama.

"To se može objasniti time da se sa zrelošću dece smanjuje nasilje. Uzimajući u obzir to da je u analiziranom periodu bio školski raspust, ne sumnjam da će podaci ubuduće biti drugačiji", kaže za "Večernje novosti" Tatjana Macura iz organizacije "Mame su zakon" koja je i članica Saveta za sprečavanje vršnjačkog nasilja.

Oko 300 slučajeva nasilja je rešeno, ali kako kaže Macura, to su bili oblici nasilja koje nije teško rešiti. Međutim, kod slučajeva gde svoju ulogu imaju tužilaštvo i centri za socijalni rad - to teže ide.

"To su bolne tačke u ovom procesu", ukazuje Macura.

Da je tako potvrđuje i slučaj jednog dečaka koji je pretrpeo težak oblik nasilja, kada ga je vršnjak brutalno pretukao u dvorištu škole. Roditelji su ispoštovali kompletnu proceduru, prijavili su slučaj na platformu "Čuvam te", uključen je i Centar za socijalni rad, ali rešenja nema.

"Rekli su mi da ne brinem, da će sve biti rešeno, da sačekam, ali ništa se ne rešava i nikakve reakcije nema. Moje dete je pretučeno nekoliko dana nakon što je počela školska godina, ležao je pet dana u bolnici, od tada ne ide u školu, pod lekarskim je nadzorom", priča mama jednog dečaka za "Večernje novosti".

Ova majka dalje navodi i da dečak koji je pretukao njenog sina sve to vreme pohađa nastavu, a da se u lancu koji bi trebalo da rešava problem, ponašaju kao da se ništa nije dogodilo.

Inače, Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja kao i još dva tela formirani su nakon majske tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikaru" u Beogradu, a Macura najavljuje da će u Udruženju "Mame su zakon" u narednom periodu sprovesti projekat "Verujem ti!", koji ima za cilj da se u većoj meri razviju poverenje i podrška između tinejdžera i roditelja.

"Ovaj projekat realizujemo uz podršku Grada Beograda, sa ogromnom nadom da ćemo kao u ranije naići na dobru saradnju sa nastavnicima, roditeljima, devojčicama i dečacima u osnovnim i srednjim školama u Beogradu", kaže Macura.

Ona ističe da će devojčicama od 13 do 19 godina biti ponuđen i upitnik u kome će one odgovarati na pitanja vezana za nasilje, a dobijeni rezultati biće upoređeni sa rezultatima istraživanja "Prepoznaj nasilje, reci NE!" koje je sprovedeno pre dve godine.

"Nove zaključke ćemo predstaviti tokom akcije '16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama', a pripremićemo i informativne sadržaje prilagođene društvenim mrežama i neposrednom kontaktu sa decom, roditeljima i nastavnicima", poručuje macura.

image