Srbija i Balkan

Čekajući vesti iz Brisela: Kurti pristao na sve, Srbija na "nešto oko pasoša", piše "Albanijan post"

U Briselu se održavaju sastanci predstavnika Beograda i Prištine sa zvaničnicima Evropske unije, a za sada nije poznato šta je "na stolu"
Čekajući vesti iz Brisela: Kurti pristao na sve, Srbija na "nešto oko pasoša", piše "Albanijan post"© TANJUG/ VLADA PRIVREMENIH KOSOVSKIH INSTITUCIJA/bs

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti već je dao saglasnost na novi plan Evropske unije o Kosovu i Metohiji, piše "Albanijan post" pozivajući se na svoje izvore.

Priština je, prema njihovim navodima, pristala da u narednih mesec dana nastavi sa nacrtom statuta ZSO, a Srbija je "pristala da preduzme nešto u vezi sa priznavanjem pasoša".

Ne zna se šta tačno predstavlja ovaj novi plan, jer je on očigledno predočen i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sastanku sa takozvanom "velikom petorkom" u Beogradu i Kurtiju u Prištini.

Sumnje da je Kurti plan već prihvatio podgrejao je i predsednik prištinske skupštine Glauk Konjufca koji je sam rekao da je "novi plan" u vezi sa Zajednicom srpskih opština u potpunosti u skladu sa ustavom takozvanog Kosova.

Iako je posrednik EU Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa Kurtijem u Prištini da će nastaviti razgovore, u stvari je već postignut dogovor da se krene napred sa novim planom, tvrdi ovaj "Albanijan post".

Tokom novembra biće održan niz intenzivnijih sastanaka nego prošlog meseca, ali će najvažniji biti 10. i 11. novembra na Mirovnom forumu u Parizu.

Na tom forumu "Albanijan post" očekuje da će zbog dogovora o daljem planu biti ukinute mere protiv Prištine, koje su ionako bile simbolične.

Trebalo bi da se kosovski Srbi vrate u institucije, makar na nekim nivoima, kao i da se zakažu novi lokalni izbori krajem novembra. Mogućnost takvog raspleta je postala verovatna i zbog odluke da se izmeni Srpska lista, tvrdi albanski sajt.

image