Srbija i Balkan

Poruka EU lidera posle samita u Briselu

Evropska unija očekuje da učesnici napada u Banjskoj budu uhapšeni i brzo privedeni pravdi, kao i da se potpisani sporazumi primene
Poruka EU lidera posle samita u Briselu© TANJUG/ STR

Lideri Evropske unije (EU) najoštrije su osudili napad na policiju tzv. Kosova u selu Banjska na severu Kosova 24. septembra.

Na kraju dvodnevnog samita u Briselu usvojeni su zaključci kojim su šefovi država i vlada EU izrazili duboku zabrinutost zbog bezbednosne situacije na severu Kosova, te pozvali obe strane da sprovedu sporazume, bez odlaganja ili preduslova, što uključuje i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Evropska unija očekuje da počinioci budu uhapšeni i brzo privedeni pravdi i da Srbija u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne korake u tom pogledu", navodi se u zaključcima.

Okupljeni lideri uputili su poziv "Kosovu" i Srbiji da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju, kao i da obezbede održavanje novih izbora na severu što je pre moguće, uz aktivno učešće Srba sa KiM.

"Neuspeh deeskalacije tenzija imaće posledice", poručuju evropski lideri usvojenim zaključcima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Evropski predsednici i premijeri izrazili su žal zbog nedostatka implementacije Sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i tzv. Kosova od obe strane i njegovog aneksa za primenu, kao i drugih sporazuma postignutih u dijalogu uz posredovanje EU.

"Normalizacija odnosa je suštinski uslov na evropskom putu obeju strana i obe rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka”, navodi se u zaljučcima.

Makron zatražio primenu svih dogovora

Predsednik Francuske Emaneul Makron takođe je izjavio da očekuje da Srbija i tzv. Kosovo primene sve dogovore.

"Tražimo primenu briselskog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, ohridskog sporazuma kao i primenu dogovora o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na 'Kosovu'", izjavio je francuski predsednik na kraju samita i pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da osudi napad u Banjskoj i sprovede odlučne mere u istrazi.

image