Srbija i Balkan

Bugarska optužuje: Srbija i Mađarska hrane ratnu mašineriju Kremlja

Nikolaj Denkov brani odluku o uvođenju taksi na ruski gas i tvrdi da na taj način njegova zemlja pokušava da izgladni "Gasprom"
Bugarska optužuje: Srbija i Mađarska hrane ratnu mašineriju Kremlja© Tanjug/AP Photo/Omar Havana

Bugarski lider Nikolaj Denkov optužio je Mađarsku i Srbiju da pomažu u hranjenju "ratne mašinerije" Kremlja jer ne traže načine za alternativno snabdevanje energijom, prenosi "Blumberg".

Signalizirajući da njegova vlada ne planira da povuče nedavno uvedene takse na ruski gas koji tranzitira kroz Bugarsku, premijer Denkov je rekao da im je namera da "izgladne" kompaniju "Gasporom" koju, kako tvrdi Moskva koristi za finansiranje rata.

Mađarska je ovaj korak Bugara nazvala "neprijateljskim činom", dok je Srbija ukazala da porez preti da zaustavi isporuku vitalnog goriva u region.

"Bilo je dovoljno vremena da se traže alternative, da se vidi da ovaj profit hrani Putinovu ratnu mašinu Ne možemo više da čekamo. U stvari, ovo je trebalo da se desi ranije", rekao je Denkov za "Blumberg".

Bugarski premijer je dodao i da je otvoren za razgovore i sa Budimpeštom i sa Beogradom, ali je dve vlade predvođene premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem optužio da, umesto da pregovaraju, podstiču neosnovane strahove od povećanja cena.

Bugarska je deo zajedničke inicijative država članica NATO-a u regionu Crnog mora, zajedno sa Rumunijom i Turskom, za uspostavljanje misije za uklanjanje mina, za koju se Denkov nada da će biti raspoređena "vrlo brzo".

"Da, zabrinut sam zbog ruske agresije u istočnoj Evropi. Kremlj traži obnavljanje moći Sovjetskog Saveza, Ruske imperije. I u ova dva entiteta Bugarska je uvek bila od ključnog interesa", rekao je Bugarin.

image