Srbija i Balkan

Crna Gora sutra dobija Vladu, EU se nada saradnji sa "proevropskom" vlasti

Mandatar Milojko Spajić obećao je bolji životni standard i ubrzanje pristupanja Uniji
Crna Gora sutra dobija Vladu, EU se nada saradnji sa "proevropskom" vlasti© R.R./ATAImages

Crna Gora bi sutra trebalo da dobije novo rukovodstvo Skupštine na čijem će čelu biti lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, a potom i 44. Vladu koju će voditi Milojko Spajić.

Iz Pokreta Evropa sad, najbrojnije političke partije u parlamentu, najavljeno je da će njihov kandidat za potpredsednika Skupštine biti Boris Pejović, a Demokrate su najavile da će Zdenka Popović biti kandidatkinja te stranke za potpredsednicu parlamenta.

Posle izbora rukovodstva, predsednik Skupštine trebalo bi da zakaže novu sednicu na kojoj će biti birana nova Vlada, podseća Tanjug.

Mandatar Milojko Spajić u četvrtak je parlamentu dostavio predlog za sastav vlade kao i ekspoze u kome se navodi da su ubrzanje pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i rešavanje blokade pravosuđa, ključni ciljevi nove Vlade. Spajić građanima obećava i bolji životni standard i realizaciju programa Evropa 2.

Predstavnici Delegacije Evropske unije u Podgorici poručili su da se nadaju da će raditi s novom, proevropskom Vladom Crne Gore, koja će biti sposobna i posvećena da nastavi reforme vezane za EU.

Nije, kažu, na njima da komentarišu ko treba da bude deo nove crnogorske vlade, ali ponavljaju da je jasno očekivanje Brisela da "nova proevropska vlada odgovori na težnju većine građana da država napreduje ka EU".

"Kako bi se to desilo, sve političke snage moraju da rade zajedno na sprovođenju evropskih reformi", naglasili su iz delegacije, preneo je portal "Vijesti".

Ukazali su i da postoji "nova energija" u procesu proširenja i da Crna Gora treba da iskoristi ovu šansu.

Sve političke aktere, oni podstiču da se fokusiraju na postizanje konsenzusa o imenovanjima na upražnjene pozicije u pravosuđu.

EU, kako se dodaje, ceni posvećenost Crne Gore njenom putu ka članstvu i spremna je da intenzivira svoju podršku.

image