Srbija i Balkan

Nova vlada i potrošena nada: RT Balkan u Crnoj Gori dan uoči izbora Spajićeve vlade

Dosta su ova tri meseca pričali, sad da vidimo kako Milojko i njegovi ministri rade. Ako smo dali šansu Zdravku i Dritanu, da damo i ovima, kažu danas u Bijelom Polju
Nova vlada i potrošena nada: RT Balkan u Crnoj Gori dan uoči izbora Spajićeve vlade© РТ Балкан

"Žao mi Mila", kaže mi danas u glavnom gradu Crne Gore prvi Podgoričanin koga sam pitao kakva su mu očekivanja od nove vlade.

"Zašto vam je žao gospodina Mila?", uzvratio sam pošto iz prve nisam shvatio sarkazam.

"Eto, zato! Zbog toga što je vladao samo 33 godine a mi kakvi smo, naivan i blesav narod, trebalo je da vlada nama tri puta po 33 godine i sutra bi ga trebalo ponovo izglasati", odgovorio mi je iznerviran.

Dan uoči izbora nove vlade, narod u Crnoj Gori je očekivano podeljen, pokazala je naša današnja kratka anketa u Bijelom Polju i Podgorici.

"Novoj vladi treba pružiti šansu kao i svim do sada, ljudski je, da vidimo šta misle, šta mogu, šta će uraditi od onog što su obećali. Dosta su pričali, sad da vidimo kako rade. Ako smo dali šansu Zdravku i Dritanu, da damo i ovima. Mada, zapadni su to đaci, nešto im mnogo ne verujem", kažu danas u Bijelom Polju.

Drugi sagovornik u ovom gradu na severu Crne Gore i nije oduševljen novom vladom:

"Ja sam Bošnjak i pošto u vladi nema Bošnjaka, isterali su nas, prevarili na kraju, ne očekujem ništa. Glavni uticaj na ovu vladi imaće Srbija i Rusija", kaže.

U Podgorici, mišljenja su takođe podeljena. Jedni "za", drugi "protiv".

"Slagao bih kada bi ti rekao da ne očekujem ništa. Moram da se nadam iako su mi nade potrošene. Zbog dece. Drago mi je zbog Andrije, da i mi Srbi jednom imamo nekog na visokoj funkciji. Što se vlade tiče, mi smo Srbi – pregoreli. E, kako smo se samo nadali posle 30. avgusta i pobede. Ja sam, lično, mislio da će posle tog dana sve biti bolje, veselije, da će sve krenuti napred, da će Sunce veselije sijati, da će svi naši problem biti rešeni, kad ono – ništa", kaže danas jedan od naših sagovornika u Podgorici.

"Pobedili su Mila, i – šta smo dobili? Ništa! Tri godine ih slušamo kako se svađaju, nadgornjavaju, pregone, evo, sad im je trebalo tri meseca da se sastave. Kod Mila se znalo – red i rad, bilo je kako on kaže i tačka. Sad od ovih ne očekujem ništa samo da još unazade Crnu Goru, a sva njihova obećanja – prazna su priča, evo, ja vam kažem. Pričaju o plati od 1.000 evra, o ne znam kolikim penzijama, ako ispune, seci me gde sam najtanji", kaže mi stariji Podgoričanin.

Sveto Pavićević iz Kuča, otvoreno kaže da mu je u čitavoj novonastaloj situaciji jedina uteha što će Andrija Mandić biti predsednik Skupštine Crne Gore i što veruje da će "imati mehanizme da utiče na događaje".

"Sve ovo drugo je tesno, da ti kažem. Nije ispoštovana volja naroda, da je ispoštovana, sve bi ovo bilo drugačije, vladu bi činila većina od onih koji su pobedili 30. avgusta. I, da pošteno kažem, više je Dritan za tehničkog mandata uradio za Srbe nego i Zdravko i svi pre Zdravka", kaže Sveto.

Za tri godine od 30. avgusta, dodaje, malo je šta urađeno, ponešto jeste, ali, malo od onog što je narod očekivao i što je bilo obećano.

"Problem je što se Milo i njegovi i dalje dosta pitaju, što odlučuju, što je mnogo šta i dalje u njihovim rukama. Vidite samo šta se radi oko popisa. Šta je problem da se popis održi, da vidimo koliko nas ima", pita Sveto iz Kuča.

Dan uoči izbora nove vlade i predsednika Skupštine Crne Gore, Podgorica pusta, mnogo Podgoričana otišlo je put severa, da obiđu svoje, drugi put mora, da se, možda, još jednom okupaju ove jeseni.

Od političkih tenzija, sutra je u gradu dugo čekana sednica Skupštine, sutra će nova vlast, sem toga ne zna se ni šta će biti sa popisom, trebalo bi da počne u sredu, nema ni traga ni glasa. Sutra ujutru će već biti drugačije.

"Proletos bili predsednički izbori, dva kruga, pa letos još dva kruga parlamentarnih, kampanje, pa tri meseca svakodnevnih priča o tome ko će sa kim u vladu, pa priča oko popisa, e, veruj mi, malo sam se umorio od svega... Umorio se i narod, a narod hoće malo života, malo veće plate i penzije ako može, malo jeftiniju hranu na pijacu, u marketima, pusti nas više i politike i vlade", reči su jednog od meštana u Bijelom Polju.

Dugo mi je pričao o vremenima pre 30. avgusta 2020, o litijama, o teškoj borbi sa režimom Mila Đukanovića.

"Koliko je tada bilo nade u nama... Koliko smo dana i noći i ovde i u Pljevljima, u Beranama, po mrazu, kiši, po snegu i ledu šetali, branili svetinje, koliko je energije bilo u narodu, tada smo, prosto, mogli sve... I, šta smo posle svega dobili? Ne mogu da lažem, jesmo odbranili svetinje od Milove otimačine, Dritan je potpisao ugovor sa crkvom i to je sve. Ono što je najvažnije, Milov režim nije demontiran, njegovi ljudi i dalje vedre i oblače, pitaju se za mnogo šta, malo ih je otišlo u zatvor, za tri godine. Zdravko i Dritan samo su zagrebali u opšti kriminal, u sve što su Milo i njegovi radili", ispričao mi je u četiri oka, kaže, ne može da kaže ime.

Nije se još, veli,  razbistrilo do kraja... Ko zna šta će biti i na koju stranu će okrenuti tas na vagi. Bolje biti oprezan. Jer, ovo je Crna Gora.

image