Srbija i Balkan

Zločin bez kazne: Kako su hrvatske snage "evakuisale" srpska sela u oktobru 1991.

U Požeškoj kotlini hrvatske snage uništile 23 sela, ni traga od 45 Srba
Zločin bez kazne: Kako su hrvatske snage "evakuisale" srpska sela u oktobru 1991.© M.A./ATAImages

Dokumentaciono-informativni centar "Veritas" saopštio je da ni posle 32 godine za etničko čišćenje Srba iz 26 sela Požeške kotline u Hrvatskoj, od kojih su 23 potpuno uništena, niko nije procesuiran ni pred međunarodnim, ni pred domaćim sudovima.

"Veritas" navodi da su 29. oktobra 1991. godine pripadnici civilne zaštite i policije Hrvatske počeli da sprovode državnu naredbu o evakuaciji svih meštana iz 26 sela, sa isključivo ili pretežno srpskim stanovništvom.

U naredbi, koju je, kao predsednik kriznog štaba, potpisao Ante Bagarić i koja je dan ranije postavljena na javnim mestima, pisalo je da se evakuacija sprovodi "s ciljem zaštite života" i radi "omogućavanja uspešnije odbrane odbrambenih položaja hrvatskih snaga na tom području od četničkih terorističkih snaga", a trebalo ju je sprovesti u roku od 48 sati iz sela u kojima je, prema popisu stanovništva i 1991. godine živelo 2.120 ljudi, prenose "Novosti".

Iz "Veritasa" su podsetili da su u zoru 10. decembra 1991. godine jedinice Hrvatske vojske iz sastava 121. brigade iz Nove Gradiške i 123. brigade iz Slavonske Požege počele napad na "nepokorna" srpska sela. U tom čišćenju, ubijeno je 71 lice srpske nacionalnosti.

"Od svih žrtava, porodice su do sada pronašle, identifikovale i sahranile samo 26 posmrtnih ostataka, dok se na spisku nestalih još vodi 45 osoba", navodi se u saopštenju "Veritasa".

image