Srbija i Balkan

Tri bombe bačene u dvorišta Srba u Kosovskom Pomoravlju, Petković: Cilj etničko čišćenje (FOTO)

U poslednjih mesec dana bačeno je pet eksplozivnih naprava na kuće i objekte srpskih vlasnika na Kosovu i Metohiji
Tri bombe bačene u dvorišta Srba u Kosovskom Pomoravlju, Petković: Cilj etničko čišćenje (FOTO)© FOTO TANJUG / KANCELARIJA ZA KIM

Tri eksplozivne naprave bačene su noćas u dvorišta kuća predstavnika i rukovodioca Srpske liste u opštini Ranilug u Kosovskom Pomoravlju, preneo je RTS pozivajući se na lokalne izvore. U dvema eksplozijama načinjena je materijalna šteta, dok treća naprava nije eksplodirala.

Najpre je oko 2.20 sati bomba bačena u dvorište kuće Vladice Aritonovića, zamenika predsednika opštine Ranilug.

Druga bomba, oko 2.30 sati, bačena je na kuću direktora predškolske ustanove "Pčelica Maja" Srđana Ristića.

Treća bomba koja nije eksplodirala bačena je na kuću direktor Centra za socijalni rad Zorana Ristića.

Policija na licu mesta vrši uviđaj.

SL: Kurtijeva pretnja da će Srbi "platiti i patiti" poziv ekstremistima

Srpska lista je povodom bacanja eksplozivnih naprava na porodične kuće njenih predstavnika u Ranilugu ocenila, da očigledno javno izrečena pratnja Aljbina Kurtija da će Srbi "platiti i patiti" predstavlja poziv ekstremistima za konačni obračun sa srpskim narodom i Srpskom listom.

Ovi napadi su deo šireg plana progona srpskog naroda sa ovih prostora, navela je Srpska lista u saopštenju dodajući da Kurtijev režim sprovodi najstrašniji pritisak na srpski narod i članove Srpske liste na KiM.

"Pukom srećom u ova tri esktremistička napada niko nije poginuo niti povređen iako je materijalna šteta ogromna. U trenutku ovih užasnih napada u kućama su bile čitave porodice, pa čak i deca", saopštila je Srpska lista.

Oni ocenjuju da se "napadom na predstavnike naroda i ugledne srpske porodice šalje poruka svim Srbima da ne planiraju svoj život na ovim prostorima, odnosno da moraju da što pre napuste Kosovo i Metohiju jer su na meti oni i njihove porodice".

"Imajući u vidu da režim Aljbina Kurtija koristi institucije za obračun sa Srbima mi zahtevamo da međunarodne vojne snage, Kfor ali i Euleks u skladu sa svojim mandatom stanu u zaštitu srpskog naroda koji ne može da izdrži ove pritiske režima u Prištini", rekli su iz Srpske liste.

Petković: Radi se o brutalnom zastrašivanju

Ovim povodom oglasio se direktor Kancelarije za Kim Petar Petković koji je izjavio da je namera ovog incidenta da se predstavnici SL zastraše i nateraju da napuste svoja ognjišta, a sve sa ciljem etničkog čišćenja Srba koje Kurti kontinuirano sprovodi.

Prema rečima Petkovića radi se o brutalnom zastrašivanju koje dolazi svega nekoliko dana nakon pretnji Aljbina Kurtija da će Srbi i Srpska lista da "pate i plate".

"Kurti je svoj naum počeo da ostvaruje prvo hapšenjem trojice Srba, a sada vidimo i da su na tri srpske kuće bačene bombe. Očekujemo da se ovi mučki napadi na predstavnike Srpske liste najozbiljnije shvate i istraže, jer šalju jasnu poruku i pretnju Srbima da napuste svoja vekovna ognjišta", rekao je Petković, prenosi Tanjug.

Dodaje da će Kancelarija o tim sinhronizovanim i osmišljenim napadima obavestiti i međunarodne predstavnike jer ovakva dela s obeležjima terorizma ne smeju olako da se shvate.

Pet eksplozivnih naprava bačeno je u poslednjih mesec dana na kuće i objekte srpskih vlasnika u Kosovskom Pomoravlju.

image