Srbija i Balkan

Noćas se bira nova Vlade Crne Gore; Spajić pročitao deo ekspozea i predstavio kandidate za ministre

Mandatar za sastav nove, 44. vlade Crne Gore Milojko Spajić predstavio je večeras poslanicima Skupštine Crne Gore plan i program rada svoje vlade
Noćas se bira nova Vlade Crne Gore; Spajić pročitao deo ekspozea i predstavio kandidate za ministre© РТ Балкан

Predsednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Andrija Mandić izabran je za predsednika Skupštine Crne Gore, a oko 23 časa počelo je novo zasedanje skupštine na kojem bi trebalo da bude izabrana nova vlada.

Nešto posle ponoći u Skupštinu je došao i aktuelni premijer i lider pokreta URA Dritan Abazović koji je ocenio da je Spajić prekršio Ustav jer nije pročitao ceo ekspoze.

Tokom prethodne, konstitutivne sednice Skupštine Boris Pejović iz Pokreta Evropa sad (PES) i Zdenka Popović iz Demokratske Crne Gore izabrani su za potpredsednike Skupštine Crne Gore.

Glasanje za izbor predsednika Skupštine bojkotovali su poslanici Demokratske partije socijalista, Bošnjačke partije, Socijaldemokrata, Liberalne partije, Demokratske zajednice Albanaca, Hrvatske građanske inicijative i Građanskog pokreta URA, prenose "Vijesti".

Oni su organizovali protest ispred skupštine sa kojeg su poručili da su "svi koji su danas glasali za Mandića fašisti i klerofašisti". Okupljeni su nosili crnogorske državne i jednu slovenačku zastavu, čuli su se i pokliči "Slava Ukrajini".

Ekspoze Milojka Spajića: Usaglašeni sa ciljevima NATO i EU, cilj dobrosusedski odnosi

Mandatar  za sastav nove, 44. vlade Crne Gore Milojko Spajić predstavio je večeras poslanicima Skupštine Crne Gore plan i program rada svoje vlade, javlja dopisnik RT Balkan.

"Crna Gora će svoju vanjsku politiku tokom mandata 44. Vlade sprovoditi rukovodeći se strateškim nacionalnim interesima, kroz četiri glavna spoljnopolitička prioriteta: punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji; aktivno i kredibilno članstvo u NATO savezu; unapređenje dobrosusedskih odnosa i jačanje uloge naše države u multilateralnim organizacijama", rekao je Spajić.

Prema njegovim rečima sada se, "jasnije nego ikada prije da se Crnoj Gori ukazuje realna prilika da postane prva sledeća članica Unije i tako ostvari svoj glavni spoljnopolitički cilj".

  • 31. okt 2023 • 00:30

    00:30

    Abazović čestitao Mandiću: Nekad ste želeli da zapalite parlament

    Nešto poslije ponoći u salu je ušao poslanik i lider Građanskog pokreta URA i aktuelni predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

    On je čestitao je novom rukovodstvu Skupštine izbor na funkcije.

    "G. Mandiću, drago mi je što ste došli do mesta predsednika parlamenta i što se prešao jedan put od nekih, da me ne shvatite pogrešnom, želja da se 'zapali' državni parlament do toga da se on danas čuva", naveo je.

    Abazović je ocenio da je Spajić prekršio Ustav jer nije pročitao ekspoze.

    "Dobro je da građani vide na koji način ćete upravljati, iako mislim da ćete se vremenom popraviti", dodao je.

    Premijer je rekao da neće biti sloma javnih finansija, i da će novi ministar finansija morati da kaže da li će država bankrotirati.

    "Želim samo da vidim da građanima 1. januara obezbedite prosečnu zaradu od 1.000 eura. Vaš plan je da se odmah zadužite za ogroman novac.Samo ovaj put nemojte da novac ide preko Beograda, jer vas možda tamo neko, iz političkih okolnosti, može izdati. Dajte da ide drugim pravcem", saopštio je Abazović.

  • 00:09

    DPS: Grubo prekršen poslovnik, govorićemo do jutra

    DPS tvrdi da je grubo prekršen poslovnik Skupštine i da je prva sednica jesenjeg zasedanja trebalo da bude održana na Cetinju. 

    Obećali su da će rasprava trajati do ranih jutarnjih sati i da će svaki njihov poslanik iskoristiti pravo da govori.

  • 00:08

    Na sednici i Jakov Milatović

    Sednici Skupštine Crne Gore na kojoj će biti izabrana nova vlada prisustvuje i predsednik države Jakov Milatović. 

  • 30. okt 2023 • 23:56

    23:56

    Predstavljeni kandidati za ministre

    Nakon što je pročitao deo ekspozea mandatar Spajić je predstavio sastav svog kabineta.

    Kandidati PES-a za ministre su Filip Ivanović (vanjski poslovi), Maida Gorčević (evropski poslovi), Anđela Jakšić Stojanović (prosvjeta, nauka i inovacije), Novica Vuković (finansije), Filip Radulović (saobraćaj), Andrej Milović (pravda), Janko Odović (prostorno planiranje, urbanizam i državna imovina), Vojislav Šimun (zdravlje), Naida Nišić (rad i socijalno staranje) i Saša Mujović (energetika i rudarstvo).

    Predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić biće kandidat te partije za zamenika premijera za bezbednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, a Momo Koprivica za potpredsednika Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

    Dragan Krapović predložen je za ministra odbrane, Vladimir Martinović za ministra turizma, ekologije i održivog razvoja dok će Tamara Vujović biti ministarka kulture i medija.

    Za ministra unutrašnjih poslova bio je planiran Boris Bogdanović, ali je on sinoć saopštio da odustaje "zbog usložnjavanja zdravstvenog stanja dva člana najuže porodice".

    Demokrate će, kako je najavljeno, predložiti drugog kandidata za ministra unutrašnjih poslova, Danila Šaranovića, aktuelnog zamenika gradonačelnice Podgorice.

    Kandidati za ministre su, nakon što je Spajić pročitao deo ekspozea i predstavio sastav kabineta, ušli u plenarnu salu.

  • 23:50

    Spajić predstavio deo ekspozea: NATO , EU i dobrosusedski odnosi

    Mandatar  za sastav nove, 44. vlade Crne Gore Milojko Spajić predstavio je večeras poslanicima Skupštine Crne Gore plan i program rada svoje vlade.

    "Crna Gora će svoju vanjsku politiku tokom mandata 44. Vlade sprovoditi rukovodeći se strateškim nacionalnim interesima, kroz četiri glavna spoljnopolitička prioriteta: punopravno članstvo u Evropskoj uniji; aktivno i kredibilno članstvo u NATO savezu; unapređenje dobrosusedskih odnosa i jačanje uloge naše države u multilateralnim organizacijama”, rekao je Spajić.

    Po njegovim rečima sada se, "jasnije nego ikada prije da se Crnoj Gori ukazuje realna prilika da postane prva sledeća članica Unije i tako ostvari svoj glavni spoljnopolitički cilj”.

    "U tom smislu, vredi ponoviti da će Crna Gora nastaviti da bude stoprocentno usaglašena sa vanjskom i bezbednosnom politikom Evropske unije", rekao je Spajić.

    Mandatar je naglasio da je "nakon imenovanja u pravosuđu, potrebno dovršiti i preostale reformske procese, nastaviti borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala te unaprediti ukupni medijski ambijent, ali i intenzivirati napore na razrešenju brojnih afera i nerešenih ubistava".

    "Kroz članstvo u NATO, nastavićemo da unapređujemo međunarodni položaj Crne Gore, osnažujemo bezbednosnu i odbrambenu politiku i doprinosimo međunarodnom i regionalnom miru i stabilnosti", rekao je Spajić.

  • 22:54

    Spajić: Noćas ćemo izabrati vladu , sutra odluka o odlaganju popisa

    Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Milojko Spajić je novinarima u neformalnom razgovoru rekao da je plan da se večeras izabere nova vlada, a da će ujutro u 8.30 biti primopredaja, prenose "Vijesti".

    Poručio je da je takođe plan da u deset sati ima sastanak sa predsednicom Evropske komisije (EK) Ursulom fon der Lajen, a da je planirano da sednica vlade bude u 13 ili 13.30 časova kada će biti doneta odluka o odlaganju popisa.

  • 22:36

    Večeras izbor nove vlade

    Kolegijum predsednika Skupštine Crne Gore je odlučio je da će se večeras održati sednica Skupštine na kojoj će se birati nova Vlada Crne Gore.

    Očekuje se da sednica počne za oko pola sata.

    Andrija Mandić, koji je danas izabran za predsednika Skupštine održao je kolegijum sa predsednicima poslaničkih klubova.

  • 21:42

    Završena konstitutivna sednica Skupštine

    Izabran je i predsednik i članovi Administrativnog odbora, čime je završena konstitutivna sednica parlamenta.

    Za predsednicu je izabrana Jelena Nedović.

    Administrativni odbor ima 12 članova - dva člana imaće Pokret Evropa sad (PES), a po jednog Nova, DNP, Demokrate, SNP, Poseban klub poslanika i Albanski forum.

  • 21:41

    Izabrani potpredsednici Skupštine

    Boris Pejović iz Pokreta Evropa sad (PES) i Zdenka Popović iz Demokratske Crne Gore izabrani su za potpredsednike Skupštine Crne Gore.

    Za Pejovića su glasala 53, a za Popović 54 poslanika.

    "Predlozi su usvojeni i za potpredsednike izabrani su Boris Pejović i Zdenka Popović", rekao je Mandić.

    Oni su položili zakletvu.

  • 21:15

    Formirani su poslanički klubovi u Skupštini Crne Gore

    Mandić je poručio da su obrazovani poslanički klubovi:

    Klub Demokratske partije socijalista (DPS), predsednik Andrija Nikolić

    Klub Bošnjačke stranke (BS) - predsednik Amer Smailović

    Klub Pokreta Evropa sad (PES) - predsednik Miodrag Laković

    Klub Demokratske Crne Gore - predsednik Boris Bogdanović

    Klub Građanskog pokreta URA - predsednik Miloš Konatar

    Klub Socijaldemokrata (SD) - predsednik Boris Mugoša

    Klub Albanski forum - predsednik Nikola Camaj

    Poseban klub - Jevrosima Pejović (predsednica), Radnika Ćinćur i Vladimr Dobričanin

    Poslanički klub ZBCG-DNP - predsednik Milan Knežević

    Poslanički klub ZBCG-Nova - predsednik Slaven Radunović

    Poslanički klub Socijalistička narodna partija (SNP) - Savez građana CIVIS - predsednik Dragoslav Šćekić

image