Srbija i Balkan

Ramin predlog za ZSO: Međuopštinska saradnja i zaštita interesa srpske zajednice na "Kosovu"

"Zajednica ne treba da zamenjuje ili podriva ustavne i pravne odnose centralnih i lokalnih vlasti na 'Kosovu'", navodi se u nacrtu albanskog premijera
Ramin predlog za ZSO: Međuopštinska saradnja i zaštita interesa srpske zajednice na "Kosovu"© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD ŠUŠA

Televizija Kljan objavila je predlog premijera Albanije Edija Rame za postizanje sporazuma Prištine i Beograda koji je šef albanske vlade početkom juna poslao francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, a koji sadrži predlog statuta ZSO.

Kako navode, Ramin plan ima nekoliko glavnih ciljeva, a prvi među njima je sprovođenje Osnovnog sporazuma iz 2013. godine, ratifikovanog od strane "Kosova" i Sporazuma iz 2015. godine. Drugi cilj je stvaranje okvira za samoupravu sa značajnom autonomijom za zajednicu kosovskih Srba

Stautom se definišu "ovlašćenja, organizacija i način funkcionisanja" zajednice. Statut ZSO upućuje se Ustavnom sudu na ocenu, a Zajednica ne sme da zameni ili umanji prava bilo koje zajednice koja živi u tim opštinama.

Jedan od principa odnosi se na dobrovoljno učešće koje je otvoreno pre svega za opštine sa srpskom većinom.

Među glavnim nadležnostima su međuopštinska saradnja i interakcija, promocija i zaštita prava i interesa srpske zajednice na "Kosovu", upravljanje lokalnim zdravstvenim i obrazovnim institucijama i izrada politika koje promovišu napredak demokratije i lokalnog građanskog angažovanja.

Rama je predložio da organizaciona struktura bude takva da Zajednica ima skupštinu, predsednika i potpredsednika, odbor, savetodavnu grupu, administraciju i kancelariju za žalbe.

Što se tiče odnosa sa centralnim vlastima, Rama predviđa sledeće: 

"Zajednica ne treba da zamenjuje ili podriva ustavne i pravne odnose centralnih i lokalnih vlasti na 'Kosovu'. Prve dve godine nakon početka rada, Zajednicu će pratiti Evropska unija", navodi se u dokumentu.

Nacrt su prihvatile obe strane, mada se Priština u početku protivila, navodi TV Kljan i dodaje da je međunarodni pritisak naterao kosovsku stranu da prihvati Ramin predlog.

"Obe strane su rekle da bi nacrt dokumenta mogao da posluži kao odgovarajući radni dokument. 'Kosovo' je pokrenulo nekoliko pitanja, iznelo neke nedoslednosti sa Ustavom 'Kosova' i drugim dokumentima, a Srbija je saopštila da ima nekih pitanja i nedoumica, ne ističući konkretne primedbe", navodi TV Kljan.

Na kraju nacrta se navodi da je statut dobio podršku glavnih međunarodnih partnera: Nemačke, Francuske, Italije i SAD.

"Nacrt statuta ne krši nijednu crvenu liniju 'Kosova' i ističe glavne prioritete Srbije", dodaje se u predlogu.

Predviđa se način finansiranja udruženja, uz doprinose članova, kosovskih vlasti, druge grantove i donacije, uključujući i Srbiju.

Budžet i rashodi će biti predmet petogodišnjeg nadzora od strane Evropske unije i on može da se obnovi, dok će Generalna revizija "Kosova" vršiti eksterne revizije Zajednice u skladu sa zakonom.

image