Srbija i Balkan

Mandić najavio sastanak sa opozicijom o popisu stanovništva u Crnoj Gori

Predsednik Skupštine Crne Gore je ukazao da žele brzu promenu Zakona o popisu i da prihvataju sve dobre predloge i sugestije
Mandić najavio sastanak sa opozicijom o popisu stanovništva u Crnoj GoriGetty © Filip Filipovic/Getty Images

Novoizabrani predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić je najavio da će pozvati predstavnike opozicije na sastanak kako bi razgovarali o izmenama i dopunama Zakona o popisu i istakao da je njegova misija da miri Crnu Goru.

"Želimo da napravimo brzu promenu Zakona gde bi se u Zakon ubacio i softver. Sinoć sam razgovarao sa premijerom Spajićem koji je bio zadovoljan jučerašnjim razgovorima.Tražimo rešenja, prihvatamo sve dobre predloge i sugestije, a i mi smo zainteresovani da popis bude iskontrolisan", rekao je Mandić gostujući na podgoričkoj televiziji "Prva".

S obzirom na to, dodao je, da je najveći deo svog političkog života proveo kao opozicija i da razume ponašanje opozicije na dan izglasavanja vlade Crne Gore.

"Ipak, to nije dobar imidž za tu političku organizaciju. Zastupajući nacionalnu politiku odbrane prava srpskog naroda, često smo i mi imali teške reči ali je ona bila odbrambena zbog pokušaja asimilacije srpske nacionalne zajednice", kazao je Mandić.

Ponovio je da je njegova misija da miri Crnu Goru i da se nađe zajednički jezik oko određenih pitanja.

"Ne možemo se složiti oko svih pitanja, ali možemo oko nekih. Vidimo da je čovečanstvo na ivici oružanog sukoba. Vidimo kako se velike sile pokreću. Mi kao mala zajednica i mala država treba da pronađemo načina da funkcionišemo jedni sa drugima. Mi nismo ni svetska vojna sila, ni ekonomska. Možemo da se primaknemo jedni drugima i pronađemo formulu da sačuvamo mir u Crnoj Gori", poručio je Mandić.

Crnogorski premijer je juče održao sastanak sa predstavnicima dela opozicionih stranaka o uslovima održavanja popisa stanovništva nakon kojeg je saopštio da su sagovornici "iskazali spremnost da se postigne najširi konsenzus o ovom važnom pitanju".

Posle sastanka se oglasio i v.d. predsednik DPS-a Danijel Živković i poručio da "ukoliko ne budu ispunjeni naši uslovi bojkotovaćemo popis", preneo je portal CDM.

Podsetimo, popis stanovništva u Crnoj Gori je najpre bio planiran za period od 1. do 15. novembra, ali je Spajićeva vlada donela Uredbu kojom je taj proces odložen za period od 30. novembra do 15. decembra.

image