Srbija i Balkan

Šta se očekuje od 44. Vlade Crne Gore: Popis, viši životni standard i bolji odnosi sa Srbijom

Potpredsednik opštine Nikšić i funkcioner SNP-a Zoran Tomić kaže za RT Balkan da je najvažnije ispuniti predizborna obećanja, jer će to doprineti visokom stepenu poverenja građana u institucije države
Šta se očekuje od 44. Vlade Crne Gore: Popis, viši životni standard i bolji odnosi sa Srbijom© TANJUG/ VLADA CRNE GORE/ B. ČUPIĆ

Poboljšanje životnog standarda, održavanje popisa, ali i ispravljanje istorijske nepravde u odnosima sa Srbijom prioritetni su zadaci novoizabrane Vlade Crne Gore, ukazuju sagovornici RT Balkan. 

Zoran Tomić funkcioner SNP-a, čija stranka učestvuje u novoizabranoj Vladi Crne Gore, kaže za RT Balkan da je najvažnije ispuniti predizborna obećanja. 

"Očekujem da 44. Vlada Crne Gore ispuni građanima sve ono što su političke partije obećale tokom predizborne kampanje. Građanima je najvažnije ispuniti obećanja vezana za poboljšanje životnog standarda, odnosno povećanje plata i penzija", ističe Tomić.

Uz poboljšanje životnog standarda u vrhu liste prioriteta, prema rečima našeg sagovornika su i EU integracije, ali i bolji odnosi sa Srbijom.

"Očekujem da nastavimo pregovore sa EU, ispunjavanje svih obaveza, kako bi postali naredna članica EU. Sa druge strane, veoma je važno graditi dobre odnose sa susedima, naročito sa Srbijom, sa kojom su u jednom momentu bili narušeni", navodi Tomić, dodajući:

"Takođe je veoma bitno da vlada sprovede popis koji je trebalo da se održi od 1. do 15. novembra, ali je dogovorom parlamentarne većine pomeren za mesec dana."

Tomić veruje da će ispunjenjem predizbornih obećanja biti izgrađen visoki stepen poverenja građana u institucije države.

S druge strane, lider Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković ocenio je novu situaciju opisom iz narodne poslovice: "Gde ti mnogo obećavaju, malu torbu ponesi".

"Video sam ekspoze mandatara, sada već premijera Spajića, ima mnogo dobrih stvari. Međutim, nisam siguran i nije mi jasno na koji način ćemo doći do prosečne plate od 1.000 evra, ako znamo da Crna Gora nema gotovo nikakvu proizvodnju, ni poljoprivredne potencijale, a živimo od turizma koji je proteklih godina pretrpeo gubitke, što zbog korone, i zbog sankcija Rusiji koje nikome ništa dobro nisu donele u Crnoj Gori", ukazuje Dajković.

Raduje ga, međutim, što je deo nove vlasti srpska koalicija "Za budućnost Crne Gore", najpre na poziciji predsednika parlamenta je Andrija Mandić, a onda i u određenim resorima koji bi trebalo da popune mesta u vladi nakon godinu dana. 

"Ne očekujem Bog zna kakvo skretanje sa evroatlantskog kursa. Ne očekujem ni da će se Crna Gora kroz rad ove vlade vratiti sebi i svojim korenima, ali nadam se da bar neće biti antisrpska kao što je bila u prošlosti", navodi Dajković ističući:

"Mi ne tražimo da Crna Gora bude samo srpska zemlja, ali ako je već crnogorska, bošnjačka, hrvatska, albanska neka bude i srpska, jer ovde živi više od 30 odsto građana srpske nacionalnosti, kojima su ovde i koreni i kuće i ognjišta. Mislim da je vreme za ispravljanje svih istorijskih nepravdi koje je srpski narod pretrpeo poslednjih 30 godina."

Kada su u pitanju predizborna obećanja kao i popis stanovništva - nećemo dugo čekati, jer će 44. Vlada Crne Gore imati priliku već u decembru da pokaže da li su ljudi od reči. Ispravljanje nepravdi, kao što je povlačenje priznanja tzv. Kosova, moraće, ipak, da sačeka neku novu garnituru, jer program ove vlade ne odstupa mnogo od ranijeg spoljnopolitičkog kursa Crne Gore.

image