Srbija i Balkan

Hrvatski mediji: Pao ključni dokaz protiv bivšeg vlasnika "Agrokora"?

Slučaj je pao zbog izuzimanja ključnog veštačenja koje se, sa cenom od miliona evra, ispostavilo kao najskuplje veštačenje u Hrvatskoj
Hrvatski mediji: Pao ključni dokaz protiv bivšeg vlasnika "Agrokora"?www.globallookpress.com © © Panoramic

Visoki krivični sud Hrvatske odlučio je da knjigovodstveno-finansijsko veštačenje KPMG-a Poljska, koje predstavlja ključni dokaz protiv bivšeg vlasnika "Agrokora" Ivice Todorića i ostalih osumnjičenih, izuzme iz spisa predmeta, javlja hrvatski portal "Danas".

Portal nezvanično saznaje da je slučaj pao zbog izuzimanja ključnog veštačenja.

Odbrana Todorića i odbrana ostalih osumnjičenih je od početka ukazivala da je sporno veštačenje nezakonit dokaz zbog sukoba interesa onih koji su radili na predmetu.

"Ključni razlog je što je Kamal Ismail u manjem delu radio veštačenje. A u najvećem delu su ga radili delatnici KPMG Hrvatska, koja je istovremeno radila za privremenu upravu 'Agrokora'. Veštak mora da bude neutralan", objasnio je ranije advokat Anto Nobilo.

Inače, ovo najskuplje veštačenje u Hrvatskoj plaćeno je više od milion evra, pa ga je optužno veće zagrebačkog Županijskog suda ranije ove godine proglasilo nezakonitim dokazom.

"Ovo je veličanstvena pobeda", kazao je još u martu Todorić.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović komentarisao je danas slučaj "Agrokor" i poručio da državi preti opasnost da će morati da vrati veliki novac.

"Čak i ako je Todorić u pravu, ne mogu po svom položaju navijati za njega jer bih bio sitni zlobnik. Kako su to Plenković i ekipa odradila, to je drugo pitanje", rekao je Milanović novinarima nakon obilaska dela granice sa BiH.

On je dodao da ne zna da li će na kraju Todorić dobiti državu na sudu, ali je podsetio da je bivši vlasnik "Agrokora" u Hrvatskoj bio proganjan kao da je ratni zločinac.

image